7f804f74628eaf8e8071738c9f8a36e6
7f804f74628eaf8e8071738c9f8a36e6

Novi protest na Uborku: Građani zahvalni ambasadoru Nelsonu

26.01.2020.

Posjeta ambasadora SAD-a Erica Nelsona dva dana nakon dvosatne blokade saobraćajnica koje vode do deponije sa zadovoljstvom je dočekana među aktivistima i građanima u sjevernom dijelu Mostara. Dva dana kasnije stanovništvo Vrapčića i Bijelog Polja mirno je protestvovalo kod deponije. Riječ je o tradicionalnom okupljanju, koje je nakon koncerta polaznika Rock škole i turnira u malom fudbalu, ovog puta popraćeno izložbom radova najmlađih građana koji naseljavaju naselja u blizini Uborka. Protest nije pokvarila ni kiša koja danas pada u Mostaru. Aktivisti i građani ovom prilikom zahvalili su ambasadoru Nelsonu.

– On je za razliku od domaćih političara našao vremena i kao obavezu shvatio dolazak ovdje. Želio nas je saslušati za razliku od lokalnih moćnika koji nemaju spoznaju i koji se za 40 dana nisu udostojili doći, niti našli vremena za to – rekao je predsjednik Inicijatove Omer Hujdur.

Borba građana, ističe, ne prestaje. Zahtjevi koje su postavili pred vladajuće strukture su minimum u ovom trenutku. Žele samo zaštiti porodice i ostale građane Mostara, jer tvrde, kako su svi građani ugroženi. Žele uskoro razgovarati sa nadležnima, a u tom slučaju će zahtijevati da se deponija ne širi ka stanovništvu.

– To je najmanje što oni mogu učiniti. Nažalost, sve je manje komunikacije i sa ministricom okoliša FBiH Editom Đapo. U Ministarstvu nas, čini se, izbjegavaju. Dobili smo informaciju da je ministrica kazala da deponija na ovoj lokaciji više nikada neće dobiti okolinsku dozvolu – dodao je Hujdur.

Pročitajte još: 

Borenović: SDA, HDZ i SNSD sad imaju sve poluge vlasti

(Oslobođenje/Interview.ba)

 

 

Idi naVrh

Don't Miss