Željko Komšić u Izraelu odao počast žrtvama holokausta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine tokom Svjetskog foruma o holokaustu u Jerusalemu. Peti svjetski forum o Holokaustu na kojemu su učešće uzele brojne državne delegacije održava se u Yad Vashemu, saopćeno je večeras iz Predsjedništva BiH.

Kako navode iz ove institucije, tema ovogodišnjeg foruma bila je „Sjećanje na holokaust i borba protiv antisemitizma“, a predsjedavajući Komšić je, uz još 40 svjetskih lidera, prisustvovao i komemoraciji kojom je obilježena 75. godišnjica oslobođenja Aušvica. Nakon toga lideri su obišli Memorijalni centar za žrtve holokausta „Yad Vashem“ i polaganjem vijenaca u Sali sjećanja odali počast žrtvama holokausta tokom Drugog svjetskog rata.

Predsjedavajući Komšić tokom konferencije je kazao da, nažalost u svijetu, ali u Bosni i Hercegovini i dalje postoje elementi fašizma protiv kojih se svi zajedno moramo boriti, kako bismo budućim generacijama osigurali bolje okruženje za život.

„Holokaust je jedinstven zločin protiv jednog naroda – jevrejskog naroda. Najbrutalniji zločin prošlog vijeka koji pamti ljudska civilizacija, koji je brižljivo planiran i proveden, ostavio je nezapamćene posljedice na jevrejski narod, ali isto tako i na čitav svijet. Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu nekim ljudima nije bila lekcija. Narod u Bosni i Hercegovini duboko suosjeća i dijeli sudbinu Jevreja. Narod Bosne i Hercegovine, u novijoj historiji, bio je žrtva genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja, što je odnijelo mnogo ljudskih života. Lično osjećam duboku tugu i suosjećanje sa žrtvama Holokausta i Jevrejskim narodom. Holokaust ne smije nikada biti zaboravljen“, poručio je predsjedavajući Komšić.

Svi koji smo bili svjedoci mračne strane historije, imamo obavezu da se suprotstavljamo svim oblicima ljudskog zla i nasilja. Sjećanje na žrtve holokausta, kao i na sve druge žrtve monstruoznih umova, nauk je novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštovanju i nebrizi za drugog i drugačijeg.

Predsjedavajući Komšić se tokom održavanja Foruma susreo s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Penceom. Predsjedavajući Komšić se još jučer sastao sa predsjednikom Izreala Ruevenom Rivilnom, saopćeno je.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Koronavirus je možda i vještački stvoren

Naredna vijest

GOLA ISTINA Adin Šabić: Apsurdistan – Bosna i Hercegovina