f845e11da2912ac043a91bf6ff78f9cf
f845e11da2912ac043a91bf6ff78f9cf

SNSD, HDZ BiH i SDS glasali protiv izmjena Krivičnog zakona

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegati su odbili zahtjev delegata Zlatka Miletića (DF) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Miletić je kazao da će tražiti od visokog predstavnika da nametne ovaj zakon.

Prvo su delegati prihvatili hitnu proceduru sa 15 glasova ZA, a onda odbili zakon jer nije bilo opće većine. Čak devet delegata bilo je protiv ovog zakona (SNSD, HDZ BiH i SDS). Šest je bilo ZA – Klub Bošnjaka plus Miletić iz Kluba Hrvata.

– Zaprepastila me činjenica da nigdje nije objašnjen pojam mržnje. Upravo sam pokušao to objasniti. Suština prijedloga ovog ključnog člana je da je došlo krajnje vrijeme da prestanemo negirati genocid, ratne zločine. Ovdje govorimo o svima. Isto plače majka i u Srebrenici i Bratuncu. Ja vas ponizno molim da to uradimo sami. 
Druga izmjena odnosi se na glorifikaciju- Želim da prestanemo davati imena ustanovama, bolnicama, trgovima po ratnim zločincima. Ako je Ruanda to uradila ne znam zašto to ne bi mogla i BiH – kazao je Miletić.

Denis Bećirović, delegat DN PSBiH kazao je da iako je riječ o izmjenama dva člana Krivičnog zakona BiH, ali da je riječ o veoma važnom prijedlogu zakona. 

– Danas je Dom naroda PSBiH i svi delegati na jednom velikom ispitu. Želim javno reći da apsolutno podržavam ovaj prijedlog. Ovo je zakon za budućnost, sigurnost svih naroda i građana. Zakon je potpuno u skladu sa Ustavom BiH. Zakon regulira pitanje zakona mržnje, izazivanje nacionalne rasne mržnje, što su opasne pojave u našoj državi. Također govori se o sprečavanju nagrađivanja presuđenih ratnih zločinaca. Zato danas trebamo podržati ovaj zakon, jer se bez njega ne možemo kretati ka EU integracijama. Šta je alternativa ovakvim zakonima. To je divljanje, mržnja i nesigurnost svih naroda – kazao je Bećirović.

Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da ovakav zakon u PSBiH je u Parlamentu od 2007., kada su ga predložili poslanici zastupnici SBiH, pa ga ponovili 2010. Pa 2012. SDP je imao svoje prijedloge, pa Vijeće ministara i evo nas u 2020. godini kada dolazi ovaj prijedlog Miletića. 

Zakon je kratak ali važna je suština. Sama suština stvari je da mi objasnimo zbog čega mi to nećemo. Gledala sam šta kažu u Savjetu Evrope. Savjet Evrope od svojih članica traži da u svoje krivično zakonodavstvo uvede takvo nešto, ali pokazuju i da to što se traži od država EU unesu ovu vrstu diskriminacije ni na koji način ne utiče na nametanje ove inkriminacije ako to znači povredu izražavanja slobode mišljenja. Još kažu da negiranje genocida i ratnih zločina je krivično djelo samo ako je način negiranja usmjeren da poziva na nasilje prema određenoj grupi. Mi nećemo prihvatiti ovakav zakon dok je pravosuđe ovakvo“, kazala je Majkić, dodajući da historija još nije sve kazala o ratu u BiH.

Bakir Izetbegović (SDA) kazao je da treba poštovati presude evropskih sudova i da su oni kazali šta su imali o dešavanjima u Bosni i Hercegovini. 

– Anticivilizacijski je negirati genocid i glorificirati ratne zločince – kazao je Izetbegović.

Bećirović je kazao da je Majkić selektivno uzimala mišljenje Vijeća Rvrope i da su neke zemlje ovu kategoriju uvele u ustave.

– Bez ovakvih zakonskih rješenja ne možemo biti u EU. Mi ovdje štitimo vitalne nacionane izvještaje i ovakav tekst je vitalni interes i Srba i Bošnjaka i Hrvata – kazao je Bećirović.

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (prvo čitanje), čiji je predlagač delegat Denis Bećirović, s mišljenjem Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH također je odbijen. Ovim zakonom bi se ukinulo pravo da na izborima budu birane, zbog ratnih zločina osuđene, osobe.

O Zakonu se nije ni glasalo, jer je prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, pa je samim tim zakon odbijen.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

Odbijen prijedlog u Domu naroda: Osuđeni ratni zločinci i dalje mogu biti birani na izborima

Naredna vijest

Čelik: Spisak novih ministara bit će poznat nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi KS-a