Čelik: Spisak novih ministara bit će poznat nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi KS-a

23.01.2020.

Mirza Čelik, član rukovodstva Skupštine KS-a nakon održanih sjednica Skupštine KS-a na kojoj je, između ostalih usvojena odluka o privremenom finansiranju KS-a, kazao je da su danas odblokirani svi procesi u KS-u. Izrazio je nadu da će se takvo ponašanje nastaviti i u narednom periodu i da više nikad neće doći do blokade u KS-u, naročito one finansijske.

Istakao je da je za formiranje nove Vlade potrebno da se 29. januara izglasa nepovjerenje Vladi.

Vlada radi najbolje što može

– Nakon 29. januara imat ćemo ime mandatara za premijera KS-a. Svakako ćemo sačekati ostavke premijera i ministara, po Zakonu o Vladi i drugim imenovanjima imaju rok za ostavku od sedam dana, nakon toga ide imenovanje mandatara koji dostavlja imena komisiji za izbor i imenovanje i ta komisija će proslijediti imena skupštinskoj sklužbi i samim tim ćemo nakon 12 dana imati sjednicu sa imenovanjem Vlade. Nakon toga ćemo na istoj sjednici vjerovatno imati prijedlog budžeta KS-a za 2020., kazao je Čelik i dodao da će imena novih ministara biti poznata nakon što bude izglasano nepovjerenje Vladi.

Naglasio je da će biti nastavljeni svi dobri projekti koje je započela ova Vlada, kao što je rekonstrukcija tramvajske pruge, izgradnja tramvajske pruge na Ilidži i trolejbuske mreže za Vogošću.

Pojasnio je da je SDA formirala još jedan klub zbog prohodnosti u Kolegiju Skupštine.

– SDA u Skupštini ima najveći broj manadata i to 10, a neke političke partije imaju tri pa imaju jedan klub, i predstavnika u Kolegiju. Mi smo odlučili da imamo prohodnost u Kolegiju, kako bismo nesmetanio mogli funkcionirati, kazao je Čelik.

Premijer KS-a Edin Forto kazao je da mu je drago što se većina okupljena oko SDA, DF-a, SBB-a i BOSS-a vratila u zakonske okvire. Rekao je i kako mu nije žao zbog smjene Vlade.

– Ova Vlada radi najbolje što može, mislim da je javnost to prepoznala. Mi imamo neke projekte koje ćemo objaviti naredne sedmice koji pokazuju da ova Vlada ima izrazitu podršku građana, podršku koju nije imala nijedna Vlada od rata na ovamo. To pokazuju brojke veoma jasno. To pokazuje da smo radili dobar posao i radit ćemo dobar posao dok ne bude imenovana nova Vlada, kazao je Forto.

Kazao je da je ova Vlada pokrenula puno projekata, a većina njih za koje žele da se realiziraju su u prijedlogu budžeta.

– Najvažnije za nas i najskuplja mjera jeste skup odluka koje smo donijeli u vezi s javnim prevozom. Bez javnog prevoza se ne mogu sprovesti odluke koje će pomoći da se očisti zrak u Sarajevu. Javni prevoz je žila kucavica svakog urbanog mjesta, to je jedna od stvari koja može doprinijeti da više ljudi odluči da ostane u Sarajevu. Posebno nam je bitno da se realiziraju socijalne naknade i davanja. Ministar Malik Garibija je pripremio veliki broj mjera, a posebno je važno da su planirana dva povećanja socijalnih davanja u ovom budžetu koji se treba usvojiti. Ako pitate šta želimo da se uradi, jednostavno neka urade budžet koji smo mi pripremili, kazao je Forto.

Elvedin Okerić, zastupnik Naroda i pravde istakao je kako je najvažnije da je ova Skupština zaustavila novu većinu koja je na silu htjela kršenjem Ustava i Poslovnika smijeniti aktuelnu Vladu. Rekao je i da će oni biti kvalitetna i dobra opozicija, te da će podržavati sve što bude dobro, a oštro kritikovati ono što ne bude.

Zastupnika SBB-a Zvonko Marić rekao je da će u narednom periodu insistirati da se što prije donese budžet KS-a za ovu godinu.

Finansiranje samo tekućih potreba i plata.

– Žao mi je što nismo usvojili budžet, već privremeno finansiranje jer je to samo finansiranje tekućih potreba i plata. Zato ćemo se zalagati da se budžet što prije donese kako bi građani osjetili da imamo namjeru uraditi nešto više od onoga što pruža privremeno finansiranje, naveo je on.

Upitan o imenima novih ministara, kazao je da su neka imena u opticaju.

– Mislim da su Mario Nenadić i Ismir Jusko još u opticaju za mandatara, odnosno ministra MUP-a KS-a, dodao je Marić.

Ministar finansija Amel Kovačević pojasnio je šta znači privremeno finansiranje.

– Privremeno finansiranje podrazumjeva realizaciju projekata i programa koji su započeti u prethodnom periodu. Nema novih aktivnosti i projekata dok se ne usvoji budžet. Smatram da smo bespotrebno izašli iz zakonskih okvira, došli smo u poziciji da usvajamo ovo prelazno rješenje koje nam ne rješava probleme već samo gasi one akutne požare u društvu, kazao je Kovačević.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss