Putin: Rusija mora ostati jaka predsjednička republika

Rusija mora ostati jaka predsjednička republika, izjavio je u srijedu predsjednik Vladimir Putin po pitanju mogućeg prelaznog perioda nakon što on odstupi s predsjedničke funkcije 2024. godine.

Prošle sedmice Putin, koji se po Ustavu ne može kandidovati za još jedan predsjednički mandat, predložio je ustavne promjene koje bi mu dale mogućnost da ostane na vlasti nakon napuštanja dužnosti, javio je Reuters.

Prijedlozi uključuju smanjenje ovlasti predsjednika i pojačavanje ovlasti premijera, što potiče nagađanja da Putin možda traži povratak na funkciju premijera koju je već obavljao od 2008. do 2012. godine.

– Naša zemlja, očito, mora da bude snažna predsjednička republika. To je prva stvar. Potom, imamo toliko etničkih grupa, nacionalnosti, načina života, praktično je nemoguće integrisati se u okvir parlamentarne republike – rekao je Putin, u komentarima koji su naizgled bili u suprotnosti s prošlosedmičnom porukom.

Putin, koji ima 67 godina, govorio je na sastanku s ruskim studentima u crnomorskom odmaralištu Sočiju.

Na pitanje jednog studenta da li bi Rusija trebala razmotriti uspostavljanje neke vrste prelazne institucije kao što se to dogodilo u Singapuru, Putin je rekao da to nije primjereno za njegovu zemlju.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Delegati Doma naroda PSBiH o zabrani osuđenika da se kandidiraju na izborima

Naredna vijest

Džaferović: Ja nemam mrlje na obrazu i nema nikakve mrlje na mojoj ratnoj prošlosti