88f3c4c69e0d484248db54307108aae6
88f3c4c69e0d484248db54307108aae6

Pariz: Očišćena ploča u Ulici “Srebrenica”

Bivša glasnogovornica Haškog tribunala, književnica i novinarka Florence Hartmann u razgovoru potvrdila je da je očišćena ploča u pariskoj ulici Srebrenica, koja je bila meta vandalizma. Dodala je kako je o ovom incidentu obaviještena i opština u kojoj se slučaj desio.

– Mogu da obavijestim da je ploča očišćena jučer, odnosno nakon što su objavljene fotografije. Jedan prijatelj Bosne i Hercegovine, koji radi u Memorijalnom muzeju holokausta u Parizu, lično je otišao da očisti ploče. Već treći put se dešava vandalizam u ovoj ulici. O ovom događaju obaviještena je opština, ali nismo sigurni da su preduzete mjere istrage – kazala je književnica.

Podsjećamo, Hartmann je u ponedjeljak objavila fotografije na kojima se vidi kako je ploča sa imenom Srebrenice išarana, a ispod nje je napisano “oslobodite Ratka Mladića”. Također, u ovoj ulici je na više mjesta ispisano “4s”.

Bivša glasnogovornica Haškog tribunala u komentaru je napisala kako je “identitarizam bolest 21. stoljeća” i da je ta ideologija “opustošila Balkan na prijelazu stoljeća” i “inspirisala razne Breivike, Tarrante i slične”.

Hartmann je zaključila da “ravnodušnost potiče velika zločine”.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Rezultati studije pokazali: Izostala dugoročna rješenja angažmana socijalnih radnika u školi

Naredna vijest

Prihvaćena ostavka Elvire Dilberović na mjesto federalne ministrice