MUP RS uhapsio muškarca koji je nudio lažne poslove

22.01.2020.

Policija RS-a uhapsila je muškarca inicijala N.S. iz Istočnog Sarajeva zbog sumnje da je varao ljude na internetu nudeći „frilens“ posredovanje pri zapošljavanju.

Uhapsili su ga policijski službenici Odjeljenja MUPRS-a za visokotehnološki kriminalitet, a osim za prevaru, tereti i za neovlaštenu upotreba tuđeg poslovnog imena i druge oznake robe ili usluge.

Sumnjiči se da je spomenuta krivična djela vršio na taj način da se registrovao na sajtove kao što su „freelancer.com“ i „upwork.com“ (na kojima se nude i traže frilensing poslovi), te se predstavljao kao zaposlenik dvije banke iz Banje Luke.

Osumnjičen je da je putem ”Pay Pala” i  ”Western uniona” naplaćivao različite novčane iznose od oštećenih.

Po do sada prikupljenim informacijama, na svoje ime je primio više stotina uplata iz različitih dijelova svijeta.

Također, pravio je lažne naloge na društvenoj mreži “Facebook” na kojima se predstavljao kao zaposlenik u istim bankama, neovlašteno koristio logo i poslovno ime banaka, te je i na taj način komunicirao i dovodio u zabludu oštećene da mu uplate novac uime obavljanja izmišljenih poslova.

U okviru ove istrage izvršen je pretres kuće koju koristi osumnjičeni u Istočnom Sarajevu, tokom kojeg su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U cilju dokumentovanja svih krivičnih djela i same istrage, iz policije mole građane koji su imali kontakt sa ovom osobom posredstvom interneta i bili prevareni, da to prijave posredstvom e-maila Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet na vtk@mup.vladars.net .

Upozoravaju građane da svoje lične podatke ne daju nepoznatim osobama na internetu, da na osnovu neprovjerenih informacija ne vrše uplate na zahtjev takvih osoba, kao i da takve situacije odmah prijave u najbližu policijsku stanicu.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss