Tegeltija: Parlament BiH ni na koji način nije nadređen VSTS-u

Nijedan zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici ovog doma nije podržao izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na čijem se čelu nalazi Milan Tegeltija.

Šef kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik ove stranke Adil Osmanović poručio je nakon sjednice i glasanja da je “jedina normalna stvar da svi članovi VSTV-a, a prije svih Tegeltija, podnesu ostavke”.

Tegeltija je kazao da ovo “nije prvi put da se poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na taj način postavljaju prema izvještaju VSTV-a.

– Naprotiv, to je redovna praksa Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zadnjih godina koji pokazuje njihov odnos prema VSTS. Koliko se sjećam, ni prošle godine nijedan poslanik Predstavničkog doma PS BiH nije glasao za primanje na znanje izvještaja VSTS-a, a ni onaj prije njega, tako da tu ne možemo govoriti ni o čemu novom kada je Predstavnički dom PS BiH u pitanje – kazao je Tegeltija.

Naveo je da se o godišnjem izvještaju VSTV-a na jednak način informišu svi parlamenti u Bosni i Hercegovini, počev od oba doma Parlamenta BiH, preko Narodne skupštine RS i Parlamenta FBiH.

– Prema tome, nema tu nikakvog posebnog ekskluziviteta kada je Predstavnički dom PS BiH u pitanju. Predstavnički dom Parlamenta BiH ni na koji način nije nadređen VSTS-u, naprotiv, to je samo jedno od zakonodavnih tijela koji se informišu o izvještaju VSTS – naveo je prvi čovjek VSTV-a.

Poručio je da neki od parlamenata izvještaje VSTV-a prime k znanju kao što je to slučaj sa NSRS i Parlamentom FBiH ove godine.

– Neki ne prime, kao na primjer, Predstavnicki dom PS BiH ove godine, ali nijedna od tih odluka nema značaj prihvatanja ili neprihvatanja izvještaja, niti po zakonu proizvodi bilo kakve posljedice jer je pravosuđe nezavisno od zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH. Prema tome, ako su dva entiteska parlamenta ove godine primila k znanju ovaj izvještaj, a Predstavnički dom PS BiH nije primio k znanju, a pri tom u ta tri parlamenta sjede predstavnici istih političkih partija u BiH, ja ne znam zašto bi, na primjer, neprimanje Predstavničkog doma PS BiH imalo veći značaj od primanja na znanje dva entitetska parlamenta. Suština je da su izvještaji informativnog karaktera za sve parlamente i zaključak o primanju ili neprimanju na znanje tog izvještaja nema nikakvog formalno-pravnog značaja – rekao je on.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Izvoz FBiH prosječno padao svaki mjesec za 0,4 posto

Naredna vijest

Nepotrebna privilegija: Predloženi zakoni za ukidanje ‘bijelog hljeba’ u RS-u