SDP: Ako Zaimović ne smije, zastupnici će zakazati sjednicu o stanju na KCUS-u

Današnjom odlukom o odgađanju sjednice o stanju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Mirsad Zaimović grubo je prekršio Poslovnik o radu ovoga doma. Jasna je namjera SDA da ovim postupkom od javnosti i izabranih predstavnika građana zaštite svoje kadrove u KCUS-u, odnosno porodicu Izetbegović, navode iz SDP-a BiH.

– Ističemo da je zahtjev za tematsku sjednicu poslan prije gotovo dva mjeseca, te da je u konačnici do njenog odgađanja došlo bez ikakvih konsultacija sa predlagačima, odnosno 21 zastupnicom i zastupnikom koji su u skladu sa Poslovnikom zatražili održavanje sjednice na navedenu temu. Predsjedavajući Zaimović svoj postupak obrazlaže potrebom za prikupljanje cjelovite dokumentacije o stanju u zdravstvu u Federaciji BiH, iako je tema sjednice čije su zakazivanje tražili zastupnici iskljucivo stanje na UKCS-u sa posebnim osvrtom na uslove liječenja pacijenata i odlazak stručnog medicinskog kadra – navode.

 

Kako navode, na ovaj način, SDA pokušava učiniti sve kako bi opstruirali parlamentarnu raspravu fokusiranu na stanje na KCUS, te proširili tematiku na stanje zdravstva u cijelom entitetu, što nije bila namjera predlagača.

 

– Štoviše, da je postojala iskrena namjera da se zastupnicima dostavi cjelovita dokumentacija o stanju u zdravstvu u FBiH, period od preko 45 od dana zakazivanja sjednice je bio više nego dovoljan i za obavljanje te vrste posla. S obzirom na kršenje Poslovnika o radu prilikom i zakazivanja i otkazivanja sjednice, sa jasnom namjerom opstruiranja otvorene i opsežne rasprave o stanju na KCUS-u, želimo obavijestiti javnost da će zastupnici – predlagači za održavanje tematske sjednice, uz pomoć tehničkih službi Parlamenta FBiH, samostalno zakazati sjednicu na navedenu temu – stoji u reakciji.

Navode “koliko god se trudili spriječiti javnost da dobije potpune i istinite informacije o posljedicama SDA-ovog upravljanja KCUS-om, poručujemo SDA-u da niko, pa ni njihovi najpovlašteniji kadrovi ne mogu i neće izbjeći polaganje računa pred građanima FBiH i njihovim izabranim predstavnicima”.

Podsjetimo, danas je objavljeno da je odgođena tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o stanju u oblasti zdravstva u FBiH, koja je bila zakazana za 28. januar. Novi termin bit će utvrđen nakon što Vlada FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostave sve materijale relevantne za raspravu. 

 

To je danas saopćio predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović navodeći da Federalno ministarstvo zdravstva, kako ga je izvijestilo, nije u stanju prikupiti i dostaviti tražene informacije za održavanje tematske sjednice, te predlažu prolongiranje održavanja sjednice.

 

Resorno ministarstvo se zbog pripreme materijala za navedenu sjednicu obratilo i kantonalnim ministarstvima zdravstva.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Do kraja maja kružni tok na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života

Naredna vijest

TI BiH poziva Vijeće ministara da ne imenuje Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e