Lavrov: NATO počinje opasnu igru u svemiru i sajber prostoru

Planovi NATO da proglase svemir i sajber prostor svojim operativnim domenima podrivaju globalni sistem strateške stabilnosti, izjavio je danas vršilac dužnosti ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku ruskog Savjeta za međunarodne poslove.

On je ukazao na filmove čiji je cilj da podignu tenzije u oblasti strasteške stabilnosti i nuklearnog naoružanja i istakao da uz to NATO započinje prilično opasnu igru proglašavajući svemir i sajber prostor svojim operativnim domenima.

“Pojedinci na Zapadu i dalje se vode ne samo jučerašnjom logikom, već logikom od prethodnog dana, kako bi ponovo zadobili svoju bivšu globalnu dominaciju, preduzimajući sve agresivnije akcije”, rekao je Lavrov, prenosi Tas s.

On je ocijenio da je situacija na polju globalne strateške stabilnosti sada pod napadom.

“Amerikanci su uništili dva od tri najvažnija sporazuma – Sporazum o ograničenju sistema protivraketne odbrane i Sporazum o zabrani raketa srednjeg i kraćeg dometa, dok je budućnost novog sporazuma START i dalje neizvjesna, iako je to posljednje sredstvo u oblasti strateške stabilnosti”, naveo je Lavrov.

On je istakao da je Rusija više puta poslala Vašingtonu inicijativu za produžetak tog sporazuma i da je predsjednik Valdimir Putin više puta ponovio da je on još na stolu, ali da odgovora nije bilo.

(Tanjug/Interview.ba)

Prethodna vijest

Ambasador Saudijske Arabije pozvao Radončića da posjeti Rijad

Naredna vijest

Selma Rizvić o duplim standardima dekana ETF-a: Jedne kolege štiti, a drugim smanjuje prihode za 80 posto