Povećanjem zagađujućih čestica u zraku porastao i broj pacijenata sa sindromom suhog oka i conjunctivitisom

20.01.2020.

Zagađenje zraka koje je u proteklih mjesec dana u Bosni i Hercegovini postalo svakodnevna pojava ozbiljno narušava zdravlje građana i građanki, a osim što pospješuje depresiju, Alchajmerovu bolest, moždani udar, bolesti srca, kancer pluća, reflektira se i na oči. S povećanjem zagađujućih čestica u zraku porastao je i broj pacijenata sa sindrom suhog oka i conjunctivitisom u Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ i Plavoj poliklinici Tuzla.

Oftalmologinja u ovim ustanovama Amra Nadarević-Vodenčarević kaže kako su oči jako osjetljive na razne podražaje iz vanjske sredine. Ističe kako joj u posljednje vrijeme dolaze pacijenti sa simptomima: suzenje očiju, crvene oči, peckanje, otečeni kapci i suhoća.

Vrlo često se ovdje radi o sindromu suhog oka, koji je posljedica smanjene kvalitete ili količine suza. Posljedice mogu biti blage, poput pojačane iritacije očiju, a mogu se razviti i upalne promjene koje zahvaćaju rožnicu i spojnicu oka – navodi.

Osobama koje odranije imaju dijagnostikovan sindrom suhoga oka savjetuje da kapaju redovno terapiju (umjetne suze).

Umjetne suze mogu kapiti i ostali građani preventivno. Važno je naglasiti da nisu sve umjetne suze pogodne za kapanje dok su leće u očima – važno je da su bez konzervansa i uvijek treba pročitati uputu u kojoj piše mogu li se pojedine suze ili ne mogu koristiti uz kontaktne leće – kaže oftalmologinja.

Kada je u pitanju sindrom suhog oko, Nadarević Vodenčarević, kaže da se ne može izliječiti, ali da se mogu ublažiti simptomi i spriječiti komplikacije (infekcija, stvaranje ožiljka).

U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati faktore koji provociraju simptome, poput boravka u zadimljenom i klimatiziranom prostoru, na vjetru ili dugotrajan rad za računalom – poručila je.

Skoro svake godine u zimskom periodu u BiH imamo problem sa zagađenim zrakom. Osim što u zraku se nalaze lebdeće čestice PM 2,5 i PM 10, nalazi se još i ozon (O3), dušikovi oksidi (NOx), sumpor dioksid (SO2), amonijak (NH3) kao i ugljični monoksid (CO).

Nekoliko stranih studija u Kini i Tajvanu pokušalo je detaljno objasniti utjecaj zagađenog zraka na oči. Došli su do zaključka da u zagađenim sredinama mnogo češće su se javljali pacijenti sa conjunctivitisom i sindromom suhog oka.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss