Medvedev: Izmjene Ustava poremetiće ravnotežu moći u Rusiji

Donedavni ruski premijer Dmitrij Medvedev je izjavio kako je podnio ostavku zbog potrebe provođenja političkih reformi u zemlji i zbog faktora vremena.

Za ruske medije je rekao da je prva i najvažnija stvar koju je predočio predsjedniku Vladimiru Putinu na sastanku 15. januara to da Putinova poruka o promjeni Ustava ocrtava vrlo ambiciozne zadatke za politički sistem, koji u određenoj mjeri mijenjaju ravnotežu moći u zemlji, prenijela je agencija Tass.

– Ovo se odnosi na Vladu, Parlament, dijelom na predsjednika, na pravosuđe. Kako bi mogao donijeti sve te odluke, predsjednik mora biti apsolutno slobodan da diskutira i preduzima mjere bez obzira na bilo koji drugi faktor, uključujući i Vladu – kazao je Medvedev.

Drugi razlog je, kako je rekao, vrijeme, pošto je funkciju premijera obavljao gotovo osam godina. 

– Ovo je, poslije svega, bio vrlo dug i kompliciran posao vezan za donošenje odluka o jako kompliciranim pitanjima. I to, također, treba uzeti u obzir – kazao je on.

Medvedev će ubuduće biti na mjestu zamjenika šefa ruskog Vijeća sigurnosti, kojim predsjedava Putin. Ruska Potvrđena je kandidatura nekadašnjeg šefa Federalne poreske službe Mihaila Mišustina za novog premijera Rusije. On će naslijediti Medvedeva, koji je podnio ostavku nakon što je Putin predložio promjene Ustava.

Pročitajte još: 

Bosanska Dubica: Nakon napada na džamiju počinioci uputili izvinjenje

(N1/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Bosanska Dubica: Nakon napada na džamiju počinioci uputili izvinjenje

Naredna vijest

Propao sastanak oko Uborka: Policija samo može izazvati sukob!