8e4eed8c404618fbdf15fd5b00ed1b70
8e4eed8c404618fbdf15fd5b00ed1b70

Košarac: Mora se stati u kraj uvozničkim lobijima

20.01.2020.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košaraca rekao je da je njegov osnovni cilj na poziciji ministra unapređenje i zaštita domaće proizvodnje i konkurentnosti.

– Ne mislim da vodim protekcionističku niti ikakvu politiku taksi u 21. vijeku, već samo želim da osiguram da su naši proizvodi u trgovini sa inostranstvom tretirani na isti način na koji mi tretiramo uvozne proizvode – istakao je Košarac.

On je poručio da neće dozvoliti da ikakav uvoznički lobi ojačava privrede drugih zemalja dok se domaća privreda lavovski bori za pozicioniranje na drugim tržištima.

– Mi jesmo i ostaćemo otvoreni za region, samo tako i možemo da rastemo, ali je bitno da se poštujemo i da pružimo podršku domaćoj proizvodnji i uslugama. Sektori koji će mi posebno biti u fokusu su turizam, energetika i poljoprivreda – najavio je Košarac.

Kada je riječ o prioritetima u njegovom radu, Košarac je istakao da je na vanjskom planu prioritet završetak pregovora BiH sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, te da se nada da će BiH konačno postati punopravan član.

– Zatim, tu je izuzetno bitno preuzimanje predsjedavanja CEFTA, organizacija nastupa BiH na EXPO 2020, otvaranje predstavništva Spoljnotrgovinske komore BiH u Briselu, kao i različite vrste bilateralnih sporazuma koje bi trebalo potpisati. Na kraju, kao kontakt tačka zaduženi smo i za bilateralno pitanje odlaganja nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora – naveo je.

Naglasio je da je njegov stav tu jasan – Hrvatska je susjed i trgovinski partner, te da BiH želi najbolje moguće odnose, ali treba da se vodi dijalog i da se iskoriste svi mehanizmi, ukoliko dijalog ne uspije, da se zaštite interesi ljudi koji žive u tom kraju i generacija koje dolaze.

Košarac je izrazio uvjerenje da će Hrvatska, u duhu dobrosusjedskih odnosa, odustati od ove ideje sama.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta u radu je podrška domaćim proizvođačima.

– Tu ćemo preduzeti set mjera, a već smo krenuli sa nekim od njih. Recimo, Vijeće ministara je već opredijelio sredstva za proširenje kapaciteta graničnih prelaza Svilaj i Bratunac kako bi se maksimalno povećala propusna moć i ubrzala trgovina – naglasio je Košarac.

On je najavio da će se u okviru postojećih međunarodnih sporazuma dodatno založiti da se ukinu sve neformalne barijere koje su usporavale ili diskriminatorno na bilo koji način djelovale prema proizvodima domaćeg porijekla uklone.

– Treće, potrebno je usvojiti nove politike za podršku domaćoj proizvodnji, a posebno njenom izvozu – rekao je Košarac.

Na pitanje koje su slabosti u radu ministarstva na čijem je čelu koje treba što prije otkloniti da bi bilo uspješnije, Košarac je odgovorio da na slabosti gleda kao na izazove koje treba prevazići.

– Prvi koji smo već solidno riješili je kapacitet ministarstva da sarađuje sa entitetskim vlastima. Mislim da ovaj saziv Vijeća ministara taj problem neće imati i ja bih se zaista iznenadio da iko pruži otpor saradnji, posebno u oblastima koje su nam nedvosmisleno korisne za privredu – smatra on.

Košarac je rekao da računa na saradnju svih sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa jer bi svako opstruisanje bilo štetno za privredu i građane, kako Republike Srpske, tako i FBiH.

Pročitajte još: 

“Kolektivno trovanje” danas u 12:00 sati pred Vladom Kantona Sarajevo

(Vijesti.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss