cbb6baf33c46753fc94d3666918303c0
cbb6baf33c46753fc94d3666918303c0

POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: Zašto je smog dobar za nas?

19.01.2020.

Mislim da potpuno pogrešno razmišljamo o ovom zagađenju. Zagađenje je dobro za nas.

Piše: Dženana Alađuz za Interview.ba

Prvo, ne izlazimo iz kuće! Dakle štedimo pare koje bi inače potrošili na kafanu. Kako kaže Fadil Novalić “građani u BiH rasipaju i mnogo troše na vino i cigarete”. Ipak najvažnije, zbližavamo se sa ukućanima. Njihova draga lica obasjana sivilom smoga ponovo nam postaju poznata jer provodimo dan i noć zajedno u ista četiri zida! Obzirom da ne zračimo kuću, udišemo i izdišemo isti zrak što našu intimu podiže na potpuno novi nivo.

Drugo iako smo kući, ne smijemo ništa raditi. Draga Vlada ne preporučuje da usisavamo (nije loš savjet, što jest jest), da ne jedemo prženo i ne palimo nape i svijeće! Dok se rak pluća razvija, bar će nam krvne žile biti protočne.

Ne preostaje ništa drugo nego ranije leći.

A pod jorganom ah, leđa o leđa, ruka o bok, noga međ nogu i… Sa velikom sigurnošću očekujem bejbi bum u septembru.

Treće, sad imamo više vremena za društvene igre. Standardni Monopol ili jamb su tako out of fashion. Sad samo prava raja igra “Pronađi pečat!” To je društvena igra na ploči za dva do šest igrača. Cilj igre je skrivanjem pečata,, njegovog iznajmljivanja, preprodavanja steći što više novca i do kraja igre postati jedini igrač na ploči, odnosno postati vlasnikom svih posjeda na kantonu. Igra se unaprijed utvrđenim redom, osim ako imaš svog predsjedavajućeg skupštine. Igrači pomiču svoje figure za onoliko mjesta na ploči koliko dobiju zbrajanjem glava koje prelaze iz jedne u drugu stranku. U slučaju da se vremensko ograničenje ne odredi, igra često zna trajati dugo, tako što u jednom trenutku neki igrači gube a drugi dobijaju, a u drugom trenutku bude obratno. Stoga je igru često dobro vremenski ograničiti.

I ne zaboravimo, u svakom zlu ima nešto dobro! Dugoročne posljedice zagađenog zraka na buduće majke i djecu (depresija, Alchajmerova bolest, moždani udar, bolesti srca,kancer pluća…) osiguraće u ova nemirna vremena radna mjesta naših doktora, sestara, i pomoći našoj farmaceutskoj industriji da se razvije i naravno omogući stotine novih radnih mjesta.

Dakle za sve postoji rješenje!

Idi naVrh

Don't Miss