32bc297b707be7f6415fff1f6a9b6d82
32bc297b707be7f6415fff1f6a9b6d82

Tužilaštvo KS formiralo predmete zbog dešavanja u Skupštini: Pečat i sazivanje sjednica

Iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice saopšteno je da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmete kako bi provjerili navode u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Skupštini KS.

– Tužilaštvo je od početka ove godine zaprimilo i na dnevnoj osnovi zaprima prijave, dopune prijava, apele za hitno postupanje, u kojim se sudionici događanja međusobno prijavljuju i traže od tužilaštva da riješi “pravni haos” koji pominju u prijavama. S tim u vezi, Tužilaštvo KS je po redovnoj proceduri formiralo predmete u kojim se provjeravaju navodi vezano za:

 

– oduzimanje pečata Skupštine Kantona Sarajevo od sekretara Skupštine i kršenje Poslovnika o radu Skupštine;

 

– kršenja odredbi Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata i odluka u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”;

 

– navodi da jedan od prijavljenih u javnom djelovanju preduzima aktivnosti predstavljajući se kao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo te

 

– navodi da je jedna od prijavljenih prekršila proceduru vezanu za sazivanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo za dan 28.12.2019. godine”, stoji u saopštenju Kantonalnog tužilaštva KS -.

 

Kazali su kako po svim prijavama hitno preduzimaju radnje s ciljem provjere navoda, te da je Tužilaštvo fokusirano na prikupljanje dokumentacije i uzimanje izjava.

 

– Tužilaštvo će u skladu sa svojim nadležnostima nakon provjere navoda iz prijava utvrditi da li se eventualno u radnjama prijavljenih ostvaruju obilježja krivičnih djela i o svojoj odluci obavijestiti javnost – rečeno je.

Navode kako “uzimajući u obzir dužnost Tužilaštva da u svakoj situaciji pa tako i u ovoj ostane nezavisan i nepristrasan organ, napominjemo da rad tužilaštva u okviru svoje nadležnosti po predmetnim prijavama ni u kojoj mjeri ne onemogućava zastupnike odnosno Skupštinu Kantona Sarajevo da postupaju u okviru svojih nadležnosti u interesu građana Kantona Sarajevo i razmotre dodatne pravne mehanizme za rješavanje nastale situacije”.

U Kantonu Sarajevo budžetski korisnici su, zbog nedonošenja odluke o privremenom finansiranju, najavili štrajkove upozorenja.

Stranke u Skupštini Kantona Sarajevo bez dogovora, utorak novi rok

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Tužilaštvo BiH potvrdilo optužnicu protiv Dragana Mektića i ostalih

Naredna vijest

Foča-Goražde: Oduzete cigarete i rezani duhan vrijedni 54.500 KM