Tužilaštvo BiH potvrdilo optužnicu protiv Dragana Mektića i ostalih

Tužilaštvo BiH, dana 17.01.2020. godine, zaprimilo je potvrđenu optužnicu i obavijest od suca za prethodno saslušanje Suda BiH, kojim je optužnica u predmetu protiv Mektić Dragana i dr. potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Inače, Mektić je tokom pauze u zasjedanju Parlamenta BiH u četvrtak kazao da je odbijena optužnica protiv njega te da će on tužiti Tužilaštvo BiH. Negirao je optužbe Tužilaštva BiH da je bilo malverzacija oko određenih projekata. 

Tužilaštvo BiH je 30. decembra 2019. godine saopćilo da je tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao optužnicu protiv četiri osobe, a optužnica se odnosi na kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti iz članka 220. stav 2. i 3. KZ BiH i pomaganje u izvršenju kaznenih djela. Optužnica je podignuta protiv Dragana Mektića, rođenog 1956. godine u mjestu Dragalovci, općina Doboj, u svojstvu ministra sigurnosti BiH, Igora Golijanina, rođenog 1979. godine u Sarajevu, u svojstvu šefa Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, Samira Agića, rođenog 1968. godine u Travniku, u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH i Edina Garaplije, rođenog 1968. godine u mjestu Pljevlja, Crna Gora, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija- INZA d.o.o. Sarajevo.
 
Nakon istrage, koju je Tužiteljstvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv 4 osobe, koje se terete da su u saučesništvu počinile kaznena djela i to: Optuženi Mektić Dragan i Agić Samir produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. KZ BiH, optuženi Golijanin Igor produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 2. KZ BiH i optuženi Garaplija Edin produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. stavak 3. a u svezi sa člankom 31 KZ BiH.
 
Prema navodima optužnice, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a koji je financiran od strane delegacije Europske unije u BiH a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura. Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta- odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM. 
 
Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

(NAP, Interview.ba)

Prethodna vijest

KS: 458 mladih dobilo po 10.000 KM za prvo rješavanje stambenog pitanja

Naredna vijest

Tužilaštvo KS formiralo predmete zbog dešavanja u Skupštini: Pečat i sazivanje sjednica