Stranke u Skupštini Kantona Sarajevo bez dogovora, utorak novi rok

Na sastanak kojeg su sazvali predstavnici nove vladajuće većine u KS, SDA, SBB i DF nisu došli predstavnici stranaka čiji ministri još uvijek učestvuju u radu Vlade Kantona Sarajevo. Na dnevnom redu sastanka se trebao naći sporazum o utvrđivanju prelaznog rješenja za rukovodstvo Skupštine KS.

– Parlamentarna većina predlaže manjini da odblokiramo procese – poručio je šef kluba SDA u Skupštini KS Mirza Čelik.

Stranke novoformirane većine predložile su da Smiljana Viteškić predsjedava Skupštinom KS na 18. i 19. sjednici, kada  bi se  trebalo izabrati novo rukovodstvo Skupštine. Ukoliko opozicione stranke ne pristanu na dogovor koji bi u konačnici omogućio finansiranje institucija KS u narednom periodu, Viteškić će, u svakom slučaju sazvati sjednicu na kojoj će se to pitanje riješiti.

– Uvažena zastupnica Smiljana Viteškić će zakazati sjednicu 29. januara – poručio je Čelik.

Pred poslanicima je ključno pitanje-usvajanje privremenog finansiranja.

– Ovdje je pitanje samo ko će predsjedavati. Evo, svima je prihvatljiva alternativa, Smiljana Viteškić, najstarija poslanica u Skupštini – rekao je Čelik.

Čelik je dodao da niko ne kaže da je Viteškić predsjedavajuća, već da bi trebala voditi sjednice do izbora novog rukovodstva Skupštine, a da se to treba utvrditi Sporazumom koji je predložen.

(N1, Interview.ba)

Prethodna vijest

Osmanović: Niko više u ovoj državi ne vjeruje VSTV-u i Milanu Tegeltiji

Naredna vijest

KS: 458 mladih dobilo po 10.000 KM za prvo rješavanje stambenog pitanja