Australija: Kiša na istoku, u Canberri zrak i dalje opasan

Na australskom jugoistočnom priobalnom području gdje divljaju požari bilo je nešto kiše i vladali su blaži vremenski uvjeti, no u Canberri je kvaliteta zraka i dalje na životno opasnom nivou zbog dima prouzrokovanog okolnim požarima.

Galerije, muzeji, parkovi, poslovni prostori i univerziteti u gradu su zatvoreni, neki letovi su otkazani, a kvaliteta zraka u australskome glavnom gradu i dalje je najlošija na svijetu, prema podacima o kvaliteti zraka IQ Air Visuala.

Vlasti su građanima savjetovale da ostanu u svojim domovima jer je u centru grada indeks kvalitete zraka 1400., prema podacima ministarstva zdravstva. Bilo šta iznad 200 smatra se opasnim.

Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je odgovorno za koordinaciju u slučaju katastrofe, osoblju je reklo da ostane kod kuće 48 sati zbog loše kvalitete zraka.

U najteže pogođenom New South Walesu bukti 140 požara, ali svi su na najnižem stepenu opasnosti.

Kiša je donekle donijela olakšanje vatrogascima, ali pljuskovi nisu bili dovoljni da zaustave velike i opasne požare.

– Dvoje ljudi nestalo je nakon vatrene stihije – rekla je Shane Fitzsimmons, povjerenica vatrogasne službe u New South Walesu.

U državi Victoriji, gdje još uvijek nije poznata sudbina četvero ljudi, gorjelo je više od 40 požara.

– Blaga kiša i nešto umjereniji uvjeti usporili su požare i omogućili dostavu namirnica izoliranim zajednicama – rekao je premijer savezne države Victoria Daniel Andrews za 3AW radio.

– Australska vlada će se obvezati na dodatne dvije milijarde australskih dolara tokom sljedeće dvije godine da pomogne pokriti cijenu obnove nakon požara – rekao je premijer Scott Morrison, a bude li potrebno i daljnje financiranje, bit će omogućeno, dodao je.

Na konferenciji za novinare on je kazao da će vlada platiti “koliko god bude trebalo”  za oporavak od požara koji divljaju sedmicama ili sad već mjesecima.

Pročitajte još: 

Dodik čestitao Milanoviću: Intenzivirati saradnju i dijalog o otvorenim pitanjima

(Index.hr/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Dodik čestitao Milanoviću: Intenzivirati saradnju i dijalog o otvorenim pitanjima

Naredna vijest

Radnici Zenicatransa sutra počinju štrajk glađu