GOLA ISTINA Adin Šabić: Grešan sam bio – malo sam tukao raju po NSRS-u

Sve je svjetlucavo, šareno, novogodišnje. Ovo je period kada se ispunjavaju mnoge želje. I što je najbitnije piše pismo Djeda Mrazu. Takvo nešto nisu zaboravili da urade i naši predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini, iako su već ranije upozoreni riječima “Čuvaj se Bradonje, on dolaz po našu djecu”.

Piše: Adin Šabić za Interview.ba

Međutim, kada su razmislili, shvatili su da oni ipak nisu djeca, tako da se nemaju čega bojati i da slobodno mogu napisati pismo Bradonji, pardon Djeda Mrazu. Pa da vidimo kakve su to želje imali.

Grešan sam bio

“Dragi Djeda Mraze,

ova godina mi je loše završila. Bio sam grešan. Malo sam tukao raju u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ali majke mi nisam ja kriv! Fino kažem čovjeku „dođi ovamo“, i on dođe, ja bacim na njega bijele papiriće, pa ga zatim malo klepim po labrnji“. Međutim, on se meni unio lice, čak iako je stajao pravo, spuštenih ruku, ja nisam znao šta on ima u rukama, pa sam se malo unezgodio i eto, složio ga. Moja jedina želja je da se on prestane glupirati, jer ću ga ja opet naudarati”. U potpisu D.L.

Pričao sam prije nego sam mislio

“Znaš šta Djedice,

pišem ti baš iznerviran, a to nije dobro. Ti si ipak fin, nisi ti kao ovi ljudi iz Gradskog vijeća Srebrenik da mi se smiješ i izruguješ. Ja sam fino napisao tamo u onom tekstu “JA NIKADA ZA OVOM GOVORNICOM NE GOVORIM NEISTINU”, a ono kad će vrag, rekao sam “JA NIKADA ZA OVOM GOVORNICOM NE GOVORIM ISTINU”, jbg. omaklo se. I eto sad sav svijet zna da počesto i slažem. Moja želja je da vratiš i drugim lažovima, pa da i oni kažu istinu pred svima, da se i ja njima smijem”. U potpisu N.M.

Program reformi BiH rješava probleme

“Dragi, predragi i najdraži Djedice,

ja sam ove godine bio bolji nego prošle, malo sam manje lupao gluposti, bio sam pribraniji i redovno išao na posao, iako nisam imao šta raditi, ali kao da je to bitno. I sam znaš koliko je za nas u BiH važan NATO, i ovaj napredak koji smo ostvarili mnogo je značajan, mislim na ovaj Program reformi u BiH. To će nam donijeti sigurnost, stabilnost…sve ono što mi trenutno nemamo. Mladi odlaze zbog nesigurnosti zato mislim da će ovaj Program reformi BiH učiniti sigurnijom i da će onda mladi ostati. Želja mi je da jednog dana i mi izađemo na sivu granu, da mi iz ovog mraka barem tračak hajra ugledamo i želja mi je da se penzionerima poveća penzija za pet maraka sljedeće godine. Znam djedice da imam malo više želja, ali eto makar jednu ispuni, ne mora biti ova posljednja, nju prvu otkaži, ako misliš da je previše”. U potpisu F.N.

Pismo razuma

Među silnim pismima koje je Djeda Mraz ove godine dobio našlo se i pismo malog Petra, koje je dospjelo do Kulturnog centra Gradiška.

„Dragi Djeda Mraze,

imam samo jednu želju i molim te da mi je ispuniš. Кad se budeš vraćao na Sjeverni Pol povedi sve političare, ali baš sve. Nemoj nijednog ovdje zaboraviti. Molim te samo ih dobro čuvaj na putu, da ti ne bi pobjegli nazad. Onda ću moći gledati svoj program na TV, a ne skupštinu koju moj tata gleda i njihove svađe. Molim te zaposli ih tamo na Sjevernom Polu da ti pakuju igračke i slatkiše. Samo pazi, oni će sigurno i tamo da se svađaju, jer su tako navikli. Ako im dopustiš da se svađaju, ništa neće uraditi, i ti ćeš idući put morati doći bez igračaka i slatkiša. Nadam se da ćeš ti to riješiti, a i meni ispuniti želju. Još samo da ti kažem da što se mene tiče ne moraš ih vraćati”. U potpisu Petar P.

Ako još niste smislili šta ćete pisati Djeda Mrazu, obavezno se potrudite da budete kreativni, baš kao što je bio i naš mali Petar. Možda Djedica ispuni želju kada vidi više sličnih zahtjeva. I da. Ne bojte se Bradonje, jer čiko s bijelom bradom i crvenom odjećom nam ne nosi djecu, već u njima čuva ono malo čistote i ljepote na svijet pun poklona, ljubavi i dobre praznične atmosfere.

Prethodna vijest

Maja Gasal-Vražalica THE BEE: Bosanskohercegovačka giljotina

Naredna vijest

Maja Gasal-Vražalica THE BEE: Tri metra drva i jedna čokoladica