a0d5a47f37e6fc139b80d5310ccce6e2
a0d5a47f37e6fc139b80d5310ccce6e2

GLAS ISTINE Adin Šabić: U nacionalnu stranku se uključi, ali prvo sedam pravila nauči

Bosna i Hercegovina osim što je specifična po svom političkom sistemu, prema kojem, između ostalog, imamo tri predsjednika, 14 parlamenata i 136 ministara, razlikuje se i po tome što su naši političari nacionalnih stranaka uspostavili sedam pravila u vidu dokumenta za sve one koji se politikom žele baviti. Ovim činom nadmašili su i Orvela i njegovu „Životinjsku farmu“.

Piše: Adin Šabić za Interview.ba

Preambula

“Za sve nas koji vjerno i dostojanstveno obavljamo naš posao, izradili smo pravila koja će olakšati rad i život naših stranačkih kolega, te ojačati međusobnu komunikaciju. Ova pravila se moraju strogo poštovati”.

Član 1 – Građani zadnji na sviralu

Najvažnije je osigurati pozicije u državnim institucijama za naš stranački kadar. Plate moraju biti što veće,  a raditi se treba što manje. Potrebno je stvoriti takvo okruženje da se u toku mandata dobije što više nezarađenog novca, da se osiguraju vile, skupi automobili, djetetu, rođaku, ženi…petom-desetom posao, pa makar i na portirnici, ali neka je samo s državnih jasli.

Član 2 – Uvijek bez dogovora

Svemu što je bitno za napredak Bosne i Hercegovine moramo uvijek reći „NE“. Pozvati se na nacionalni interes i na princip konstitutivnost. Uvijek pronaći razlog zašto je to nemoguće! Kada se radi malo o ozbiljnijim stvarima zaprijetiti trećim entitetom, otcjepljenjem ili kojekakvim deklaracijama. Dogovoriti se samo oko stvari koje su toliko jasne, jednostavne i koje nama idu u korist.

Član 3 – Potražiti pomoć

Hrvatsku, Srbiji i Tursku uvijek kontaktirati za sve probleme koje smo sami inicirali. Prve dvije zato što su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma na kojem počiva Bosna i Hercegovina, a treću zato što je Osmansko Carstvo bilo na području Bosne i Hercegovine od 1463.  do 1878. godine. Za sva značajnija pitanja o kojima sami ne možemo odlučiti pitamo ove države, jer one nas najbolje poznaju i samim time shvaćaju šta nama treba. Mi to sami nikada shvatiti nećemo, niti se trebamo truditi, jer ovako je lakše.

Član 4 – Brukajmo se u međunarodnim posjetama

Na raznim sastancima u drugim državama mi trebamo da idemo uvijek nespremni. Trebamo da saslušamo šta oni imaju da ispričaju, pa dok se mi dogovorimo za jedno godinu, do godinu i pol dana, onda ćemo odlučivati o tome. U suštini mi ne trebamo nigdje ni da žurimo jer već kasnimo 30 godina za najrazvijenijim državama Europe, tako da smo navikli da zaostajemo.

Član 5 – Ponašajmo se maksimalno nekulturno

Važno je da obučemo jako fina odijela poznatih marki, imamo dobre mobitele i neke j*****e naočale. Međutim, kada pričamo s novinarima i kada održavamo konferenciju za novinare potrebno je vrijeđati novinare, građane i druge političare. Poželjno bi bilo nekad i LANUTI, jer nije to toliko autoritativno ako malo ne LAJEŠ. Od našeg raspoloženja ovisi hoćemo li se grliti, ljubiti, pjevati skupa, nazivati jedne druge debilima i tako dalje. Jako je bitno da pokažemo da smo bliski ljudima, pa ćemo tako zapjevati, zasvirati, drečiti se, pa zašto ne i potući se. Imamo pune sale flaša za vodu pa možemo nekog „zviznuti“ po glavi ako nam nije po volji ono šta priča i tako. Ovdje nam je ostavljena apsolutna sloboda, tu nas ionako niko ne osuđuje.

Član 6 – Ko god nam smeta, smaknuti ga

U svakoj državi postoje pametni. E, ti su nam prijetnja. Njih se trebamo riješiti. Ako previše pričaju, moramo naći način kako da ih ušutimo. Prvo ćemo probati s nešto lakšim metodama, ali ako ne budemo uspjeli onda ćemo preći i na one teže – jedan život, manje-više. U ovoj komponenti najviše koristimo strah i moć. Ako nešto krene po zlu uvijek imamo sigurnosni aparat, koji naravno štiti nas, a ne građane i kojeg plaćamo mi, a ne građani.

Član 7 – Ostvariti kontrolu nad medijima i predstaviti se kao dobročinitelj

Obuzdati velike mase ne možemo sami, zato nam trebaju mediji koji će pričati ono što mi želimo. Pod kontrolom ćemo uvijek držati što više medija. To nam je omogućeno tako što mediji nemaju financijsku stabilnost kako bi se održali neovisnim. Krenut ćemo od javnih servisa, pa do komercijaliziranih medija. U medijima ćemo se uvijek predstavljati kao dobročinitelji, zaštitnici svog naroda, kako uvijek radimo na rješenjima i kako je vječito komplikovana situacija u državi, čak i kad nije. Uglavnom ćemo slati poruku da bi Bošnjaci, Srbi i Hrvati propali bez nas.

Svako ko se ne pridržava ovih pravila ne može biti član nacionalnih stranaka. To podrazumijeva da ne može obnašati funkcije gdje se donose odluke od važnosti za građane.  Ako ste već član određene stranke, a kršite ova pravila, bit ćete odmah isključeni i naplatit će vam se šteta – fizički i psihički, metode nama dobro poznate!

Prethodna vijest

Danilo Lučić: Nikada nisam želeo da budem elitistički pisac za neku malu i probranu publiku

Naredna vijest

Korisnica usluga mentalnog zdravlja iz Sarajeva: Život nema reprizu, najviše možemo pomoći sami sebi