GOLA ISTINA Adin Šabić: Zajeboys ili Reis against machine, pitanje je sad! 

04.10.2019.

Za bosanskohercegovačke političare neće biti zime čak ni onda kada se penzionišu. Tokom ovoliko godina rada, a bome ih ima mnogo, pokazali su kako su iznimno talentovani za puno toga, osim politiku naravno.

Piše: Adin Šabić za Interview.ba

Na primjer, u medijima je davno kružila slika Bakira Izetbegovića sa gitarom, a njegova vjerna supruga, doktorica, profesorica, direktorica i parlamentarka, Sebija Izetbegović često kaže da umije jako lijepo da svira kada hoće. Vjerujem da će neki zatvoreni noćni klub u Sarajevu ustupiti mjesto nekadašnjem članu Predsjedništva BiH za svirku kada se bude prestao baviti politikom.

Osim Bakira i njegovih talentovanih zlatnih prstiju, što je prirodna posljedica jedenja zlatnim kašikama,  postoje i drugi Talenti u našem bosanskohercegovačkom vrlo složnom i bratskom društvu. Anamo na onu stranu, to jeste Republiku Srpsku, imamo vrsnog pjevača, koji između dvije gaže obnaša funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mile  ne da ima glas, nego glaščinu. Vrsni muzičari  su davno odustali od analize njegovog pjevanja, jer to savršenstvo nema mane – pogotovo ako je riječ o narodnim pjesmama sa dva takta, srpska naravno, i folk muzici što na našem tržištu baš prolazi. Mnogi mu predviđaju zanimljivu budućnost, a da će biti unosna ne sumnjamo jer  šatorska muzika, Čevljanovići godišnje, izborne kampanje svake dvije godine i još puno toga dio su tradicije naroda Bosne i Hercegovine.

{youtube}2rdtwN0tobQ{/youtube} 

Kako je kod nas sve u gomili, ako ništa bar u trojkama, baš nešto kontam kakav bi bend naši političari napravili. Gitaristu i pjevača već imamo, još dva backvokala bi bila savršena i onda 1,2,3 i krećemo.  Za ove backvokale mislim da su Dragan Čović i Željko Komšić savršeni, osim štu su onako na istoj talasnoj dužini, njihovi glasovi se nekako strašno poklapaju, a i pjevaju istim jezikom.

Dva backvokala ovog kalibra svaki bend bi unaprijedila, pa tako i ovaj. Kada razmišljam o imenu mislim da bi “Zajeboys” nekako bilo najbolje. Oni su “boys” i vole onako da zasjednu, pa se najedu, napiju i naj… majke. Ako ste mislili da vole da zajebu, nisu oni takvi, pa redovno idu u džamije i crkve, a takvi to ne mogu uraditi.

Nakon što je Zajeboys bend formiran, logično je da slijedi dogovor o repertoaru! Zažmirimo i zamislimo tu konverzaciju… 

Bakeboy: Narod zna da bi u Federaciji najbolje prolazile ilahije i kaside. Nije što su islamske, ali jednostavno mislim tako. Možemo neke pjesme od Burhana ili Zehre, Hanke i tako to. A vi ostali tišina.

Dodyboy: Nismo mi Tri hafiza!  Mi smo dva konstitutivna člana benda čiji je status zagarantovan u Čevljanovićima. Da sam htio slušati hodžu svaki dan kako pjeva, bio bih predsjednik Islamske zajednice Reis iznad Reisa. Hej dobra ideja nek nam se bend zove Reis against machine? Narod voli veselu deračinu, a ne to tvoje iiiii iiiiii iiiii.

DČ-boy:  U skladu sa europskim trendovima snažna muška figura, koja stoji na braniku domovine, sa bar dva kalašnjikova pod rukom je upravo ono što nam treba. Moj dobar drug kraljvić Marko pardon gdin Thompson je upravo slobodan….

Željko Komšić: Ma hajte molim vas.  Što se mene tiče može šta god, samo da se ima para od toga, a da se ne radi puno i da se ne misli puno i da ja ne moram davati prijedloge, jer sad će mi zimska skijaška sezona a prioriteti su prioriteti.

I tako tek formirani bend se već raspade, a ne doživi ni prvu svirku –  “političari bez dogovora”.

Idi naVrh

Don't Miss