ISTINOM U GLAVU Dragan Bursać: Muslimani ipak ne slave Novu godinu!?

Kada vi, ko zna koji, kažete lokalnom Bošnjaku, muslimanu koji stoljećima živi na svojoj bosanskoj zemlji, kako će i šta da radi u svojoj kući, kako će se Bogu moliti i šta slaviti, a bez da ste se i unce preispitali svoje stavove, naprosto ste nekulturni i necivilizovani.

Piše: Dragan Bursać za Interview.ba

Svakako bi bio poštenije i manje slavoljubivo kada bi naslov kolumne bio – Kako sam se zajebao. A vidite i zašto. Krajem prošle hefte do mene i do vas došla je fotografija osnježenog mjesta, navodno negdje u Bosni i Hercegovini sa transparentom razvučenim preko pola raskrnice na kojem piše – Ja sam musliman i ne slavim Novu godinu (sic!) Vidjeli ste to, posve sigurno.

 

 

Mišljenje je kao šupak

Tematiziralo se, zapišavalo po mrežama, razmišljalo. A, mišljenje je kao i šupak, svi ga imaju, što bi rekao jedan od najboljih BiH pravnih eksperata Vlado Adamović. Te je tako i potpisnik ovih redova buljio par sati u viral, okretao ga, zamijetio doduše da nema onog konopca koji bi držao transparent, ali svejedno ocijenio da je dobra fotomontaža. I onda je isti taj potpisnik ovih redova uključio svoje mišljenje, a rekli smo da je mišljenje poput šupka. Nije vjerovao potpisnik ovih redova vaš prepodobni u ono što vidi, pa je zaključio da je riječ o fotomontaži.

Istina mišljenje jeste kao šupak, svi ga imaju, a sa druge strane opet nije normalno, zapravo nije moguće da u pola Bosne i Hercegovine, stoji ovakva jedna srednjevjekovna budalaština. I šta ću, kud ću, napišem korektivno-zdravorazumski FB status ne bi li smirio duhove zapjenjene, u kome stoji:

– Puno se mi kurčimo za jednu zemlju u kojoj blentavi narod sedam dana vijeća šta je suština i ”gdje je snimljena” jedna PIŠLJIVA FOTOMONTAŽA!!!

Pa još pojasnim, urličući, sve boldovano kako ovo na fotografiji NE POSTOJI!

I milina Božja, stvar riješena, neki portali prenijeli moj šupak, pardon mišljenje, tipa „Bursać objasnio“ i slične stvari.

Govno sam ja objasnio!

 

Iz Gračanice sa ljubavlju  

 

Istu večer dobijem fotografije, dobijem lokaciju, dobijem bojažljivu potvrdu kako je riječ o stvarnom transprentu sa još stvarnijim natpisom. Ne, nije nikakva jebena fotomontaža. Ovo što gledam je istina.

Transparent je postavljen u mjesnoj zajednici Gračanica, opština Živinice. Još preciznije na raskrsnici regionalnog puta Živinice-Šekovići.

Nego, zašto stanovnici MZ Gračanica ne slave Novu godinu, kao ostatak zemlje i koji će im moj transparent preko cijelog puta? Odgovor leži sa druge strane transparenta. Bukvalno. A na drugoj strani piše-Allaha veličajte, a Nove godine se klonite. Potpis Vehabija. Ono, došli su, mirni su, imaju svoj (para)džemat, ilegalnu džamijicu, ono osnovno. U skladu sa pripadajućim srednjevjekovljem poruke ove i slične sadržine pisali su po svojim dvorištima, kućama i bajticama. Nemaju problema sa lokalnim stanovništvom i poslovično, lokalno stanovništvo nema problema sa njima. To je lijepo.

No, nije lijepo u jednoj sekularnoj zemlji izaći sa svojim ultrareligioznim prijedlogom na pola regionalnog puta, popeti se na banderu i okačiti ga kao reklamni transparent. Nije lijepo, pogotovo što je taj put, kao i bezbroj drugih pravljen u socijalizmu, koji je donio Nove godine svima ali i emancipaciju čovjeka na ovim prostorima, šta god mi mislili o tome.

Ali, najgore je što je taj grdni transparent ili mišljenje ili, sjetićete se šupak stajao tu desetak dana, a bez da se bilo ko usudio da ga dirne. Pa tako lokalno bošnjačko stanovnisštvo koje ima svoju religijsku praksu i koje slavi Novu godinu kao i ostatak čovječanstva, od Kuvajta (da dobro ste pročitali) do Aljaske samo ćutke prolazi ispod vaspostavljene norme za novu 2019 ili preciznije hidžretsku 1440. godinu.

 

Zašto nam je šupak jedini argument?

 

Međutim, mi smo, dabome, sekularni samo na papiru u krugu svojih par prijatelja. Sve ostalo je teologizirano drustvo-prepuno srBskih novih godina, Božića, Uskrsa, Vaskrsa, slava, imendana, crvenih slova, Bajrama…pa su se jadni praktičari islamske ortodoksije sjetili svoga prava. Samo što je pravo, u ovom slučaju pravo jedne zajednice diskriminatorno. Ono ne kaže, šta znam, hajmo sad slaviti samo hidžretsku Novu godinu. Ne, ono kaže šta DA SE NE SLAVI, pozivajući se dabome na Allaha, kao neupitni autoritet.

I onda, na koncu vidimo zbunjenost te lokalne zajednice, sa vjerskim poglavarima, sa lokalnim vlastima, sa policijom, sa pravosuđem, koji svi zajedno ne znaju šta da rade. A kako će i znati, što bi rekao pravni ekspert Adamović sa početka priče, kako će i znati, kada nema zakonskih okvira, kada nema pravne regule koja bi izregulisala gdje se smiju, a pogotovo gdje se ne smiju isticati vjerske želje, čestitke i pozdravi, pa smo onda oslonjeni isključivo na šupak ili sopstveno mišljenje.

I slijedom tih (ne)aktivnosti lokalne zajednice, kantona, entiteta, države i svih kuraca-palaca koji su plaćeni iz naših džepova, može raditi ko šta hoće, a bogme, mogu se ljudi i pljuvati (na društvenim mrežama) do mile volje, jer je to mišljenje-šupak potpuni i jedni argument u svakoj raspravi.

Ako bi potpisnik ovih redova rekao, moje mišljenje je da svako religijsko i vjersko ospoljavanje u javnoj sferi u jednoj sekularnoj državi nije regularno, bio bi u krivu, jer bi bio nekulturan. A baš ta svijest o nekulturi sopstvenoj počiva u toleranciji.

No kada vi, ko zna koji kažete lokalnom Bošnjaku, muslimanu koji stoljećima živi na svojoj bosanskoj zemlji, kada mu vi kažete kako će i šta da radi u svojoj kući, kako će se Bogu moliti i šta slaviti, a bez da ste se i unce preispitali svoje stavove, naprosto ste nekulturni i necivilizovani. A kada lokalna zajednica dozovoljava da svoju nekulturu javno propagirate, pošto raskrnica nije vlasništvo niti jednog džemata ili paradžemata, onda je to ne samo uvreda i nekultura, onda je to i kršenje zakona. Valjda.

U međuvremenu, nikao je joś jedan transparent sličnih antinovogodišnjih naputaka. Lokaciju pronađite sami. Negdje na nekom nadvožnjaku.

Dragi Bosanci i Hercegovci, sretna vam Nova godina! A svima vama koji ne slavite želim isto tako dobro zdravlje i ne slavite Novu godinu u krugu porodice, to je vaše pravo.

I tu ne bi smjelo biti šupak-mišljenja.

 

Prethodna vijest

Lana Prlić: Niko ne može ostati imun na vapaje Dragičevića i Memića

Naredna vijest

Suzana Radanović: Davora treba tražiti kod policije