2c5257821945ff7fef224a17ab82821a
2c5257821945ff7fef224a17ab82821a

GOST KOMENTATOR Srđan Puhalo: 2019-ta, godina mrmota

30.12.2018.

Politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo za Interview.ba je analizirao 2019. godinu u našoj zemlji.

Piše: Srđan Puhalo za Interview.ba

 

Januar

Dijaspora došla kući i dominira. Onda eto 9. januara i beskonačne i jalove rasprave je li Republike Srpska država ili nije, je li genocidna ili nije, treba li je ukinuti ili ne i ko joj radi o glavi. Kraj je januara dočekujemo bez para koje smo euforično potrošili. Savjet ministara BiH mora sačekati da lideri dođu sa skijanja. BiH napustilo 1000 ljudi. Banjaluka šeta

Februar

Još nismo predali odgovore iz Upitnika koji nam je poslala EU, sabur će biti vrijednost kojom ćemo oplemeniti evropsko bogatstvo različitosti. Dodik pizdi što se ne sastavlja Vijeće ministara, dok ga Komšić i Džaferović MAP-iraju. Karadžić dobija konačnu presudu u Hagu, koja Srbe ne dotiče. BiH je napustilo 1000 ljudi. Banjaluka i dalje šeta.

Mart

Bošnjaci i poneki Hrvat slave Dan nezavisnosti/neovisnosti BiH, dok je u Republici Srpskoj običan radni dan.  Vjeća ministara BiH ni na vidiku, ali je Vigemark optimista. Muškarci će ženama pokloniti cvijeće i obećati da ih nećemo više, a ni manje, tući. BiH je napustilo 1000 ljudi, ali polako pristižu migranti. Banjaluka i dalje šeta.

April

Nikome nije do zajebancije jer naša neozbiljnost je postala smrtonosna. BiH je napustilo 1000 ljudi, ali je Bihać bogatiji za 1000 Pakistanaca, Afganistanaca, Iračana koji žele u EU. Samo neki u Banjaluci šetaju.

Maj

Sarajevo slavi pobjedu u Dobrovoljačkoj, dok Srbi obilježavaju stradanje vojnika JNA. Praznik rada provešćemo u prirodi uz mrtvu prirodu, a 9. maja optužićemo neistomišljenike da su fašisti. Ovo je veoma težak mjesec za svakog jugonostalgičara. BiH je napustilo 1000 ljudi. Banjaluka i dalje šeta. SDA i HDZ BiH žele u Vijeće ministara, jer je članstvo željno pozicija i moći. BiH je napustilo 1000 ljudi, Unsko – Sanski kanton uvodi vanredno stanje i zatvara granice za migrante.

Jun

Kraj je školske godine i valja planirati odmor. Migranti nam pokazuju da ne kontrolišemo svoju granicu, a kamo li stanje unutar granica. Odgovore na EU upitnik ćemo predati u septembru. BiH je napustilo 1000 ljudi, ali migranti i dalje ističu.

Jul

Sjetili smo se Srebrenice, da bi je već 15. jula zaboravili. Opet jalova rasprava između Bošnjaka i Srba da li je bio ili nije genocid. Dijaspora dolazi na odmor, sa nepristojnim ponudama svojih poslodavaca, preostaloj radnoj snazi u zemlji. Gužva je na ulazu i izlazu iz BiH. BiH je napustilo 1000 ljudi.

Avgust

Idemo na more, ponosni Bošnjaci u Hrvatsku bez obzira na deklaraciju hrvatskog sabora o položaju Hrvata, još ponosniji Srbi u antisrpsku Crnu Goru. Hrvati idu u Hrvatsku da rade, odmaraće od septembra na poslu u BiH institucijama. BiH je napustilo 1000 ljudi. Migrante sluđuje stanje u BiH.

Septembar

Počinje školska godina. U odnosu na prošlu godinu u osnovnu i srednju školu je upisano 1000 đaka manje. Dva dana je to naslov u medijima. Vigemark je veoma zadovoljan dinamikom uspostavljanja vlasti u BiH. Odgovore na EU upitnik ćemo predati u decembru. BiH je napustilo 1000 ljudi.

Oktobar

BiH je napustilo 1000 ljudi.

Novembar

Dobili smo Vijeće ministara BiH, sa SNSD, SDA i HDZ BiH. 
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU je u ekstazi.  Upitnik je napokon popunjen, sad čekamo da se prevede. Srbi slave potpisivanje Dejtona, u Federaciji BiH radni dan. Jugonostalgičari govore o ZAVNOBiH-u i AVNOJ-u dok ih unuci blijedo gledaju. BiH je napustilo 1000 ljudi.

Decembar

BiH predala odgovore na upitnik EU. Svi su srećni i radosni zbog toga, dok nestrpljivo čekaju da stupi na snagu novi zakon o migracijama 2020. godinu da  razgule u Njemačku.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss