POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: Od izbora dva putića

14.09.2018.

Ima jedan doktor u Sarajevu, kad te pregleda pita te hoćeš li glasati. Ako si neodlučan ili kažeš ne, dobiješ kalendar s ovcama da poneseš kući. Šta vi kažete moji brojni čitatelji i čitateljice, hoćemo li glasati?

Piše: Dženana Alađuz za Interview.ba

Razumijem vaš oprez. I pitanje kako izabrati od milijardu kandidata i šestopedesetčetiribiliona stranaka?

Ako smo biće instinkta pa reagujemo na prvu, dakle vizualno, moramo priznati da je širok dijapazon na bilbordima, drveću i telefonskim stubovima. Ali kakav? Jeste li primjetili da se samo Fahro i Seka smiju sa svojih predizbornih plakata?

Ostali? Vidjela sam veselije ljude na kemoterapiji. Zure preda se stisnutih usnica kao da nam poručuju “Braćo i sestre u velikim smo govnima, kako ćemo se izvući ne znam, ali najbolje da zatvorimo usta.”

Ok, izgled nije sve, jer zaboga nismo tako plitki da nas odbija polarno bjelilo Denisovog llica ili Fahrini kapci bez bora. Ima nešto i u riječima.  Ove godine su slogani takvi da se sa sjetom sjećam onog Skakinog “držim stvari u svojim rukama.”

Svi zvuče isto. Svi poručuju isto. Kad ne bi vidio potpis ne bi znao čiji je čiji (slogan mislim;) Nemaš se za šta uhvatiti da te nosi, da zapjevaš ili zaurlaš. Kome srce zakuca na slijedeće slogane nek odmah ode doktoru po one ovce…Ovi sad zvuče kao stihovi jedne loše novokomponovane pjesme koja nikad neće biti hit Evo pokušajmo…

“I ja sam iskra/ budi i ti iskra/ pod zastavom Srpske/ sviće/dok vraćamo Srpsku narodu/ na zemlji za sve nas/ ekonomija a ne dinastija/ snaga narodu/ BiH pobjeđuje/ i tačka.”

Možda je najbolje da svoj glas dodjeljujemo po zaslugama? Zaista? Koje zasluge sebi mogu pripisati evo na primjer kandidati za predsjedništvo BiH? Šta nam mogu obećati za našu dobrobit?

Da će se nastaviti bogatiti na račun nas i naše djece? Da će nas uvaliti u nove kredite tako da i praunučad plaćaju? Da će kupiti nove kuće na Dedinju ili Poljinama? Nastaviti skijati dok mi ne možemo ni do Pazarića? Prijetiti oružanim sukobom kad god njima zaprijete tužbom za korupciju? Koristiti vojsku za parade ponosa i kiča? Naseljavati bogate Arape istjerivati siromašne Arape…

Izbori u oktobru će koštati 19 miliona maraka. Ali jedan drugi izbor u oktobru će nas koštati mnogo više.  Mislim na izbor 5 oktobra. Izbor nas, vanustavne kategorije zvane građani, šta uraditi ako jedan otac spusti šaku?

 

Idi naVrh

Don't Miss