c8b3d9f3b3bfc26af69d5751c3c46d7b
c8b3d9f3b3bfc26af69d5751c3c46d7b

POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: Koliko košta kurban, a koliko glasač ove godine?

17.08.2018.

Što ja volim sve praznike, naročito vjerske. A od vjerskih najviše volim Kurban bajram i to u Bosni i Hercegovini. Evo zašto….

Piše: Dženana Alađuz za Interview.ba

Na Kurban bajram nemam egzistencijalnu krizu niti se pitam “čemu život kao takav.” Tačno znam ko sam i koje mi je mjesto na društvenoj ljestvici. Mjesto živinčeta, dakle potpuno u duhu praznika. 

Evo ako ne vjerujete meni pitajmo teoriju: sama riječ kurban, općenito, u širem smislu, znači žrtva i ono što se žrtvuje.

U praksi je to lako provjerljivo. Svako od nas ko je na milost i nemilost bh. zdravstvenom, poreskom, obrazovnom i naročito političkom sistemu shvata da kod nas kurban bajram ne traje 3 ili 4 dana, već 365 dana u godini. 

Plaćaš zdravstveno 40 godina i moraš privatno snimiti rendgen, jer na klinici možeš stići na red tek 2049. godine.  I onda nema reagensa. Doktor koji se sažali na tebe tiho te posavjetuje da odeš van BiH na pregled jer naši aparati su stari i netačni. 

Upišeš jedno dijete u jednu školu, drugo u drugu i niti jedno ne uči istu historiju zemlje u kojoj njegovi roditelji plaćaju porez. 

Dijete u 2. razredu ne može koristiti knjige od starijeg djeteta jer svake godine se podmiruje nečiji ahbab koji će na novi način djecu naučiti koliko je 2+2 u još jednoj originalnoj knjizi Osnove matematike. Hej pa Branko Ćopić je postao disidentska literatura u FBiH.  

Porez? Dok ti drhtiš svake godine jesi li platio 10% poreza na usluge ispravno (jer je neupitno da ćeš platiti), dok nane penzionerske ne spavaju čitavu noć jer su ostale dužne 2 KM u apoteci, dotle 10 firmi (slovima deset) duguje skoro milijardu KM poreza i nikome ništa, posljedica nema, samo nagrada najbolji poduzetnici. 

Da to je onaj isti Poduzetnički duh koji je iznimno uspješno skresan kod živinčeta. Jer da nije, predsjednici bi imali konkurenciju u otvaranju šoping centara, tornjevima, hotelima, avionima i novinama, a tek u mesnoj industriji! Živinče ne može posjedovati košarkaške klubove, njihova djeca ne dobijaju milione KM poticaja kako se ne bi odali drogi, njihove sestre nemaju svoju sopstvenu školu, fakultet čak. Najteže mi pada što i ja imam dvije sestre, a nemaju ni festival ni kliniku. 

A i što bismo? U užem vjerskom smislu, uobičajenom kod naših i mnogih drugih muslimana u svijetu, kurban označava živinče, koje se žrtvuje po propisima vjere, u danima Kurban bajrama. 

Ne smeta mi toliko što me žrtvuju već što me podcjenjuju. Za ovu godinu kurban je 350 KM vrijednosti. A kažu mi da je tarifa za glas od 20 KM do 100 KM.  

Jebote čak i četveronožni kurban više vrijedi od mene!

Dakle šta reći, koju poruku poslati osim – sretan nam Bajram i da pobijede naši!

 

Idi naVrh

Don't Miss