IZ ĆORSOKAKA Zlatko Dizdarević: Putuj Evropo, ne čekaj na nas…

09.06.2018.

Bio sam minule sedmice u Novom sadu. I palo mi na pamet zašto ona stara pjesma kaže, “U Novom Sadu hej…” Lijepa barokna čaršija sa mnogo čudesa za srce, dušu i stomak. Od slobodnog vremena što me zapalo, najviše sam proveo u vinoteci Zvonka Bogdana, onog što i danas pjeva o salašima i konjima sada upakovanim u vino u biznis. I u još jednoj maloj, čudesnoj krčmi čijeg se imena ne sjećam. Ostatak, u Kulturnom Centru, na konferenciji o “regionalnoj stabilnosti”. Bilo puno finog svijeta, puno starinskih regionalnih sjećanja uz nove profesionalne snove o budućnosti.

Piše: Zlatko Dizdarević za Interview.ba

Ispotiha mi je padalo na pamet, ćuj – regionalna  stabilnost sa aktuelnim igračima unaokolo ! Kakve to veze ima sa nama. I onda  svi okupljeni tamo, uglavnom  nježno nerealni o čemu se tu radi. Posebno  što se brdovitijeg dijela  Balkana tiče. Moju priču o Bosni i “stabilnosti” pažljivo su odšutili, pomalo zblanuti.  Na to sam oguglao. I to nije ovdje  tema. Biće toga još, mi ćemo misliti da to nekome tamo, u baroknim “hej” gradovima  dopire do svijesti, a oni će misliti na druge stvari. Naprimjer kako se dalje ušminkavati,  atmosferom,  istorijom i tihom izolacijom spram okruženja, u , recimo, 2021.  kada će Novi Sad biti “Evropska  prestonica  kulture”.  Prvi  put do sada, eto, u gradu  države koja nije članica Evropske Unije. Hej !

No, kako mi se često dešava, evo i sada sam tamo, na drugom mjestu, “otkrivao”  nas. Tamo, u Novom Sadu u samo dva dana boravka, nisam mogao odagnati  misli o nama i Sarajevu. Ni Zvionko Bogdan, salaši i konji  sada evo napajani vinom,  ni  crkve, katedrale i barokne vile, ni Sremski Karlovci u povratku i  “Kapela mira” na mjestu gdje 1699. potpisan onaj sporazum Svete Alijanse sa poraženim Turcima nakom  Beča, u kojem se pominje  i Neum, ništa od toga nije mi se ušunjalo u misli više nego crva što je tulio uporno –  kako to u toj priči o Evropi i multi-kulti tamo u njih onako, ovdje u nas ovako.

Pominje  mi novosadski drugar iz starih vremena, onako nesvjesno i usput u priči o tom gradu kako  tu žive ljudi  mnogih nacija, kaže više od dvadeset.  Neki vele koja više, neki koja manje. I toliko o tome, ni riječ dodatnih objašnjenja. Ni onako slučajno, kao usput, o pravima, jednakosti i (ne)jednakopravnosti,  konstitutivnosti i o “ostalima”,  o  ključevima  i proporcionalnosti,  prirodnim  nadmoćima  i prednosti, genetskim  razlikama i korjenima …ništa.

Pade mi na pamet, onako  refleksno,  na tragu istrenirane  domaće  samoodbrane nakon skoro tri decenije od rata, lako je njima, nisu imali rat koji je za sve kriv i što sve ovo gore pobrojano mi imamo. I taman kad pomisliš  okružen svim tim ležernostima i ljepotom  u gradu “hej…”, kako si našao odgovor  za  opravdavanje  svih  trauma  proisteklih  iz sjećanja  na ona vremena  naših baš ležernih nepominjanja  nacija, različitih imena,  kobajagi različitog  jezika i svekolike genetike – eto novog crva.  Veli onaj drugar, iskusni diplomata,  kako  je  “Evropa” ovu  čast Novom Sadu dodijelila  kako bi  podržala, ohrabrila i očuvala  to što ih je toliko različitih  pa ne grade egzistenciju na tome, već na jedinstvu  uz logično  poštivanje toga da su različiti. Naravno,  i na želji i  projektu  da to tako bude. Zato odluka  o  “prestonici Evrope”, u gradu koji nije u Uniji, nije donesena slučajno još prije dvije godine.

Eto zbog toga tamo nema, i ne može biti dvadeset jedna škola pod jednim krovom,  dvadeset jedna verzija starije i novije istorije,  dvadeset jedna politika, pravo na ovo ili ono. Uz svo poštivanje  specifičnosti svačije “krvne grupe”.  

I ono najvažnije: Poručuje Evropa  tamo, “kulturnom  prestonicom”  u gradu “hej” sa hebet nacija, da u ovoj lijepoj igri evropeizacije  ne mogu igrati oni koji bi da igraju drugačije, cicijaški “konstitutivno”,  samo sebe radi i ne radi dobra svima. Koji bi da se ne bude iz slatkog sna o podjeli  kojom  se lakše vlada,  otima i štiti oteto. 

I sad, da li nam to o onoj “stabilnosti” o kojoj smo, kao, konferisali,  Evropa  hoće  ispričati nešto drugo. Priča o “konstitutivnima”, ljubavima i politikama  tamo može samo onako, a ovdje može svakako.  I svi se tim povodom prave ludi. 

Eto, tako je nekako bilo u Novom Sadu, hej… Lijepo i poučno. Da mi je samo još bilo da sam negdje čuo Balaševića. I onu sentimentalnu, “Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas… Krivi smo mi… ” Bilo bi mi lakše.

Nema veze što je tu sad kriva  adresa. Ne odnosi se viče na njih, oni odoše, već na nas što ostadosmo.  

 

           

Idi naVrh

Don't Miss