PROMO Amra Babić: Vrijeme je da se BiH fokusira na svoje potencijale

Visoko i načelnica Amra Babić ove godine ugošćuju prvi sajam i konferenciju o zelenoj ekonomiji u BiH, okupljajući sve zainteresovane strane, pojedince, organizacije, kompanije i institucije. Fondacija Heinrich Boll, koja je organizator konferencije, Visoko nije odabrala tek tako. Razvoj koji evidentno bilježi ova općina i njena usmjerenost ka progresu donose joj sve bolje rezultate kada je u pitanju investiranje i otvaranje radnih mjesta. O svemu ovome za interview.ba govori načelnica općine Amra Babić.

VISOKO I ZELENA EKONOMIJAOpćina Visoko ima dobre preduvjete za razvoj zelene ekonomije. Prvi korak je upoznati i predstaviti potencijale zelene ekonomije domaćim lokalnim kompanijama koje bi svojim interesom i orijentisanim planovima proizvodnje kroz koncept zelene ekonomije osigurale dodatna radna mjesta te sačuvale okoliš u kojem posluju. Općina kao lokalna samouprava može osigurati dobre privredne uvjete za potencijalne domaće, ali i strane kompanije da investiraju sredstva u razvoj proizvodnih kapaciteta kroz zelenu ekonomiju.”

INTERVIEW.BA: Konferencija i sajam “Zelena ekonomija u BiH – mogućnosti i šanse” održat će se u Visokom. Vi, kao načelnica, prepoznali ste važnost ovog koncepta te ćete otvoriti Sajam. Koja je Vaša poruka?

BABIĆ: Visoka stopa nezaposlenosti i dalje predstavlja jedan od gorućih problema u cijeloj BiH. Smatram da povećanje zaposlenosti treba biti osnovni politički i društveni prioritet, naročito među teško zapošljivim kategorijama stanovništva. Upravo će ovo biti glavna tema događaja koji će okupiti brojne predstavnike institucija, međunarodnih i domaćih organizacija, eksperte i praktičare zelene ekonomije, s ciljem pokretanja diskusije i razmjene znanja i iskustava u oblasti razvoja i unapređenja zelene ekonomije i zelenih poslova. Moja poruka je da je, nakon brojnih bezuspješnih pokušaja revitalizacije industrije u proteklih 20 godina, došlo vrijeme da se Bosna i Hercegovina prilagodi uslovima i fokusira na svoje izuzetno bogate prirodne potencijale, pa stoga upućujem poziv građanima da u što većem broju prisustvuju ovom događaju. Još bih dodala da mi je veliko zadovoljstvo što u saradnji sa Fondacijom Heinrich Boell imamo priliku učestvovati u organizaciji ove konferencije i sajma.

INTERVIEW.BA: Vidite li mogućnost da upravo u vašoj općini procvjeta zelena ekonomija i na koji način?

BABIĆ: Općina Visoko ima dobre preduvjete za razvoj zelene ekonomije. Prvi korak je upoznati i predstaviti potencijale zelene ekonomije domaćim lokalnim kompanijama koje bi svojim interesom i orijentisanim planovima proizvodnje kroz koncept zelene ekonomije osigurale dodatna radna mjesta te sačuvale okoliš u kojem posluju. Općina kao lokalna samouprava može osigurati dobre privredne uvjete za potencijalne domaće, ali i strane kompanije da investiraju sredstva u razvoj proizvodnih kapaciteta kroz zelenu ekonomiju.

Prvi korak je informisati i upoznati sve zainteresovane strane s još uvijek nedovoljno poznatim pojmom zelena ekonomija, a to je nešto što nas zasigurno čeka u budućnosti, obnovljivi izvori energije, zaštita okoliša, organska poljoprivreda i održivost ekosistema.

Prednost za Visoko u ovom pogledu su već uspostavljeni poljoprivredni proizvođački i otkupljivački kapaciteti, dobra saobraćajna infrastruktura i blizina većih regionalnih centara.

INTERVIEW.BA: Jedna ste od rijetkih žena na političkoj sceni BiH i dobitnica nekoliko nagrada koje se odnose na osnaživanje žena. Već ste, dakle, pokretačica promjena. Mislite li da možete uraditi i više za Visoko ali i za cijelu BiH?

BABIĆ: U proteklom periodu nastavljen je trend investiranja, te pozicioniranja Visokog među najuspješnije općine u Bosni i Hercegovini. Započeli smo sa realizacijom nekoliko velikih projekata, koji će svim Visočanima olakšati životnu svakodnevnicu i omogućiti zadovoljavanje osnovnih životnih potreba te istovremeno stvoriti preduslove za daljnji infrastrukturni i privredni razvoj ovog područja.

Pokrenuti su radovi na realizaciji historijski važnog infrastrukturnog projekta za općinu Visoko, proširenja gradskog vodovoda, i ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih datuma za stanovnike općine Visoko te kruna četverogodišnjeg rada i napora izvršne i zakonodavne vlasti na stvaranju preduvjeta za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja za još 12.000 stanovnika općine Visoko. Ovaj projekt za općinu Visoko treba tokom narednih godina osigurati formiranje jedinstvenog sistema snabdijevanja pitkom vodom za svih 40.000 stanovnika.

Realizovali smo veliki broj projekata izgradnje i modernizacije postojeće javne rasvjete i saobraćajnica na području općine Visoko u proteklih nekoliko godina, što je imalo jako pozitivan efekat. Povećan je stepen sigurnosti građana visočkih naselja, kao i svih drugih učesnika u saobraćaju, uz kreiranje ljepšeg i ugodnijeg životnog okruženja. Svakodnevno uspješno realizujemo veliki broj infrastrukturnih radova, a svemu ovome doprinosi i prošlogodišnje usvajanje Strategije razvoja za period 2015-2021., čime su stvoreni uvjeti za kvalitetan razvoj i jačanje lokalne privrede te privlačenje stranih investicija, kao i kvalitetan ambijent za život u općini Visoko, što Visoko definitivno uvrštava u krug najrazvijenijih općina u Federaciji BiH. Također, moje je mišljenje da jačanje Bosne i Hercegovine počinje sa lokalnog nivoa, pa tako, jačajući našu lokalnu zajednicu, dajemo doprinos razvoju kompletne BiH.

INTERVIEW.BA: Smatrate li da možete ohrabriti žene širom naše zemlje da se aktivnije uključe u politiku ali i generalno u društvene tokove?

BABIĆ: Moja iskustva u politici su veoma pozitivna i mladim ženama poručujem da se aktivno uključe u politiku.

Politika je dio života, ako se mi ne bavimo politikom, ona se bavi nama i smatram da su žene u politici pragmatične, odlučne, hrabre, vrijedne te spremne da pregovaraju i dogovaraju.

Moje djelovanje može biti motiv svim ženama i kategorički demantujem predrasude da su svi političari korumpirani te da je riječ o zanimanju koje po pravilu mora biti nemoralno. Bavljenje politikom čak smatram obavezom svakog pojedinca koji je u stanju na bilo koji način dati doprinos društvu i zajednici. Tu naročito mislim na žene, kojih je u bh. politici izuzetno malo. Politikom se može baviti a da se ne zanemari porodica i to nije prepreka, što je najčešći izgovor Bosanki i Hercegovki, pored onog nametnutog mišljenja da se ne vrijedi boriti jer su promjene nemoguće. Moguće su itekako, Visoko je pravi primjer za to.

INTERVIEW.BA: Kako se borite sa predrasudama u Vašoj karijeri, budući da ste prva pokrivena načelnica u Evropi?

BABIĆ: Mediji su činjenicu što nosim hidžab veoma često eksploatisali, a ja odgovaram i ovom prilikom da to nije ništa posebno. Ovo je Bosna i Hercegovina, ovo je Evropa. Nosim maramu više od 20 godina i to je moje lično opredjeljenje. Nikad mi nije predstavljala smetnju u karijeri. Način odijevanja nema veze s kvalitetom posla koji obavljam. Nisam se suočavala s takvom vrstom predrasuda jer su ljudi sa kojima sam se sretala u svom političkom životu uvijek u prvi plan stavljali moje kompetencije, formalno znanje, životno iskustvo i entuzijazam.

INTERVIEW.BA: Koja je Vaša poruka ženama u Bosni i Hercegovini?

BABIĆ: Žene u Bosni i Hercegovini moraju biti puno jače i aktivnije te istrajno tražiti ono mjesto koje zaslužuju. Ne postoji nijedan razuman razlog zbog čega trebaju dozvoliti da budu diskriminisane. Moraju se više boriti da budu potpuno integrisane u sve oblike društvenih aktivnosti te konačno se izboriti za mjesto u društvu koje im pripada.

Prethodna vijest

PROMO Jasminka Bjelavac: Zelena ekonomija je razvojna šansa BiH

Naredna vijest

Emina Busuladžić: Od radnika prave robove bez prava glasa