utorak, 17 April 2018 10:39

Poreska uprava RS izvršila 176 kontrola, u 86 slučajeva zabilježene nepravilnosti

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su, u okviru ranije najavljene akcije pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, od 02. do 14 aprila izvršili ukupno 176 kontrola i u 86 slučajeva utvrdili nepravilnosti, što čini skoro polovinu kontrolisanih poreskih obveznika.

Tokom tih pojačanih kontrola, inspektori su izdali 89 prekršajnih naloga, na ukupan iznos kazne od 52.050 maraka. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su za 34 poreska obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa. Pored toga, inspektori su u okviru ovih kontrola otkrili i dva neprijavljena radnika.

Podsjećaju da Poreska uprava RS ove pojačane kontrole vrši u okviru ranije najavljene kampanje „Korak preduzmi, račun uzmi“ koja se sprovodi na većem broju elektronskih i štampanih medija u RS i čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

„Dakle, tada smo i najavili da će pored preventivnog djelovanja, u okviru ove kampanje biti i pojačan rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, a koji će i u narednom periodu nastaviti kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze, sa ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge“, navode iz Poreske uprave RS.

S tim u vezi, naglašavamo da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga.

Poreska uprava RS ovim putem još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS. O najnovijim rezultatima pojačanih kontrola inspektora Poreske uprave RS na terenu u narednim danima javnost će biti blagovremeno informisana.

(Interview.ba)