ponedjeljak, 09 April 2018 16:02

Terzić: Sarajevo-Goražde je prva brza cesta koju počinjemo raditi

Delegacija JP Autoceste FBiH, koje je predvodio direktor Adnan Terzić, sastali su se danas s članovima Vlade BPK Goražde kako bi razgovarali o projektu izgradnje tunela Hranjen, vrijednom 190 miliona KM. Prema procjenama stručnjaka putovanje na relaciji između Sarajeva i Goražda će se skratiti za 45 minuta.

Prošle sedmice je raspisan tender za prvu fazu izgradnje koja podrazumijeva proboj tunela i postavljanje pregrade, što je najznačajniji, ali i najzahtjevniji dio izgradnje. Prva faza će koštati 70 miliona KM, a rok za izgradnju tunela Hranjen je 36 mjeseci.

"Mislim da je ovo projekt koji je najspremniji za realizaciju s obzirom na to da ne trebaju više nikakve odluke. Za nas je tunel tenderisan, stvar optimizacije samog projekta bit će stvar koja će se desiti nakon odabira najpovoljnijeg izvođača, a taj najpovoljniji izvođač podrazumijeva da će imati i najpovoljniju trasu. Zvaničnike kantona smo upoznali o dinamici realizacije cijelog projekta, a to je poluprofil kompletne brze ceste. Ovo je prva brza cesta za Autoceste FBiH koju počinjemo raditi i mi se nadamo da ćemo vrlo brzo rješavati pitanja i prema Jajcu i prema Tuzli i od Širokog prema Hrvatskoj, kao i pitanje brze ceste za Krajinu", izjavio je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste.

Cestovna udaljenost Goražda  i Sarajeva, s izgradnjom tunela Hranjen, sa sadašnjih 95,6 smanjit će se na 56 kilometara, a vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati 45 minuta.

"Ovo je epilog dugogodišnjih aktivnosti koje smo vodili, znamo da je prošle sedmice raspisan tender za izgradnju tunela, a danas smo upoznati o elementima samog tendera i ovo je jedan bitan trenutak za BPK Goražde i Istočnu Bosnu", izjavio je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

(Klix.ba/Interview.ba)