utorak, 27 Mart 2018 13:32

Trkači „Trčanje i to“ istrčali i Mostarski polumaraton

Nudžejma Softić koja je prošle godine pokrenula grupu "Trčanje i to" za Interview.ba kaže da se radi o grupi rekreativaca trkača, čiji je moto da svako ima pravo na pokret i da sportovi nisu isključivo pravo fit ljudi, već sviju nas, bez obzira na godine, kilograme i prethodno sportsko iskustvo.

Na Mostarskom polumaratonu je iz ove grupe učešće uzelo preko 50 trkača i trkačica.

„Na Mostarskom polmaratonu trčalo je nas 55 i jako je teško reći na koga sam posebno ponosna, jer su trkači imali različite motive. Neki su ganjali dobre rezultate i svi kojima je to bio cilj savršeno su istrčali svoje trke i iznenadili sami sebe. Nekima je bio cilj samo istčati i družiti se, a nekima je polumaraton maksimum i nisu mislili da će moći izgurati do kraja,“ kaže Nudžejma.

Ipak, izdvaja  Ajlu Đonko, majku troje divne djece, koja je u Mostaru istrčala svoj prvi polumaraton skoro cijeli u suzama.

„Godinama na takmičenjima podržava svoje sinove koji donose medalje sa državnih takmičenja, a sad su oni nju čekali u cilju da preuzme svoju prvu medalju. To je bio posebno emotivan momenat, jer je Ajla iz Mostara i došla je u mjesto rođenja, odakle je sve počelo. Nije nam bilo teško ni to što smo skupa s njom ušli posljednji, jer nam nije bilo bitno vrijeme. Rezultati budu i prođu i zaborave se, onu ruku podrške i suze radosnice - to uvijek pamtite. Naposljetku - oni koji posljednji dođu istrčali su istu dionicu kao oni koji dođu prvi, zar ne,“ rekla je Nudžejma Softić.

Nudžejma je dosad istrčala  istrčala tridesetak zvaničnih polumaratona, tri full maratona. Učestvovala  na dva Ironmana 70.3, trenutno se sprema da dovrši jednu triatlonsku trku koju nije završila prošle godine i za Moskovski maraton u septembru.

 (Sanela Gojak/Interview.ba;  Foto: Trčanje i to)