srijeda, 14 Mart 2018 15:23

Sarajevo će biti destinacija stručnog usavršavanja mnogih mladih pijanista

Poslije svjetski priznatog događaja Obaranja Ginisovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju na jednom klaviru u sarajevskoj Vijećnici, Udruženje za razvoj pijanizma i klavirske muzike "Tattile" najavljuje Treći Piano Fest koji počinje 21 marta i u svom petodnevnom programu svim posjetiteljima nudi zanimljive koncerte, majstorske i interaktivne radionice.

Držeći se svog koncepta i ove godine publici dodjeljuju važnu ulogu, ulogu žirija koji će odabrati najatraktivnije tačke na koncertu mladih pijanista planiranom za subotu, 24. marta u 19.30 u BKC Sarajevo. Prvi među jednakima nastavit će svoje daljnje usavršavanje na prestižnoj ljetnoj školi klavira, a najatraktivniji klavirski duo dobit će ulaznice za koncert Aljoše Jurinića, kojeg su organizatori i sami imali priliku ugostiti na prošlom Piano fFstu Tattile. To je bio ujedno i Aljošin debitantski koncert u Sarajevu.

Majstorske radionice prof. Julie Gubaidulline i prof. Gligora Gelebeševa naišle su na veliki interes bh publike i mladih pijanista, što i ne čudi jer se radi o vrhunskim pedagozima i pijanistima sa zavidnim karijerama.

U nastojanju da sarajevskoj publici i gostima iz cijele BiH ponude što kvalitetnije sadržaje, u programskim aktivnostima festivala nalaze se još dva koncerta - koncert klavirskog dua Gelebešev, 22. marta te koncert pod nazivom PIANO (con)FUSSION 23. marta na kojem će učešće uzeti bh umjetnici donoseći publici miks žanrova i stilova i najavljujući time istoimenu panel diskusiju narednog dana.

Projekt se odvija u partnerstvu sa JU Bosanskim kulturnim centrom kantona Sarajevo i JU Osnovnom muzičkomi baletskom školom "Novo Sarajevo", a podršku Piano Festu Tattile dali su potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS, dok medijsko pokroviteljstvo Udruženje Tattile može zahvaliti portalu Klix.ba, TV Hayat, RSG Radiju, Anteni i trgovačkom centru SCC.

Zahvaljujući partnerstvima, sponzorima i prijateljima Festivala, ulaz na koncerte je besplatan. Koncerti će se održavati u galeriji BKC Kantona Sarajevo sa početkom u 19.30 sati.

(Klix.ba)