srijeda, 07 Mart 2018 13:34

RAD POLICIJE u FBiH / Građani smatraju da je korupcija jedan od najvećih problema unutar struktura policijskih organa

Većina građana nije upućena o tome šta nalaže Zakon o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno šta su policijski službenici dužni uraditi prilikom zaustavljanja automobila, privođenja osoba ili upotrebe sile. Građani moraju poštovati propise, ali postoje obaveze koje moraju ispunjavati i policijski službenici.

Emina Džafić iz Breze kaže kako Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, barem prema onome koliko je ona upućena, radi svoj posao propisno i odgovorno.

„Koliko sam upoznata s radom FMUP-a, mora se napomenuti da propisno i odgovorno pokušavaju raditi svoj posao. Međutim, kako u BiH svaki organ ima ograničeno djelovanje, tako i FMUP“, rekla je Džafić.

Kao što možemo svi napredovati u različitim segmentima društva, tako možemo konstantno napredovati kada je u pitanju naša profesija smatra Lejla Šabić iz Bugojna, koja kaže da bi policajci mogli obavljati svoj posao puno bolje.

„Nisam baš nešto zadovoljna radom policijskih službenika. Mogu puno bolje raditi, kao na primjer kontrolisati pretrčavanje preko ceste, obilaziti opasna mjesta navečer i slično“, ističe Šabić.

Potreba za sigurnošću je jedna od primarnih ljudskih potreba, koja se ugrožava raznim oblicima devijantnoga djelovanja. Adi Zeljković iz Sarajeva mišljenja je da je problem u provođenje zakona u institucijama koje su iznad policije, te korupcija unutar samih organa policije.  

„Iako u medijima svakodnevno možemo čitati o tome kako policija kao društvena institucija ne obavlja svoju svrhu i funkciju, smatram da ipak nije u tome problem. Problem je u provođenju zakona u institucijama koje su iznad policije. Također smatram da je problem sama korupcija među organima policije“, rekao je Zeljković.

 

Dužnosti policijskih službenika – građani nisu najbolje informisani

U Zakonu o policijskim službenicima FBiH navodi se da su policijski službenici dužni da se identificiraju pokazivanjem službene policijske iskaznice ili policijske značke prije nego što počnu policijske ovlasti. Što znači da građani imaju pravo znati s kim razgovaraju. 

Ističe se da policijski službenici mogu vršiti provjeru identiteta osobe iz razloga sumnje, prijetnje, ugrožene sigurnosti, načina ponašanja itd. Međutim, oni su dužni da osobu obavijeste o razlozima provjere njenog identiteta.

Zakonom je utvrđeno da je privođenje bez naloga u službene prostorije policijskog organa moguće u situacijama kada je potrebno utvrditi identitet neke osobe, kada je pokrenuta potraga za određenom osobom i ako se osoba ne odazove na razgovor iz člana 15. ovog zakona. Smatra se da privođenje može trajati onoliko dugo koliko je neophodno za izvršenje policijske radnje, a najduže šest sati.

U ovom zakonu se navodi da policijski službenici mogu upotrijebiti silu samo ako je to prijeko potrebno i isključivo u mjeri potrebnoj radi ostvarenja zakonitog cilja.

„Prije upotrebe bilo kojeg sredstva prisile policijski službenik dat će upozorenje, osim ako bi to moglo ugroziti sigurnost policijskog službenika ili druge osobe ili bi bilo očigledno neprimjereno ili besmisleno u datim okolnostima“, istaknuto je u ovom zakonu.

Kada su u pitanju zakoni, Džafić kaže da je slabije informisana o tome šta su glavne dužnosti policijskih službenika. Ističe kako moraju odgovorno pristupati bez pretjerane upotrebe sile. 

„Slabije sam informisana o tim zakonima, međutim ono što sigurno znam jeste da moraju postupati odgovorno, bez pretjerane upotrebe sile. Jedino u slučaju da nemaju drugog rješenja“, navodi Džafić.

 

 

Žalbe na rad policijskih službenika

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kazali su nam da u sklopu ove institucije postoji jedinica za profesionalne standarde, a da se u sklopu nje nalazi Odjeljenje za unutrašnju kontrolu, gdje se svi građani mogu žaliti na radi policijskih službenika.

„Nakon žalbe, provodi se istraga. Svaka žalba se prosljeđuje odboru za žalbe, gdje postoji tijelo koje ima tri člana. O svim žalbama se razmatra, a zatim se donosi zaključak da li je žalba osnovana ili neosnovana“, kazala je Tanja Trnka, stručna savjetnica novinara u odjeljenju za odnose s javnošću Uprave policije MUP KS.

Džafić i Šabić navode da bi se obratile u najbližu policijsku stanicu ako bi došlo do toga da se moraju žaliti na rad policijskih službenika.

„Obratila bih se u najbližu policijsku stanicu lokalne zajednice i prijavila bih odgovornog policajca, a potom bih napisala prijavu  i izjavu o odgovornom licu“, kazala je Džafić.

„Građani ove države trebali bi se žaliti na rad policije, ako je to zaista potrebno, kako bismo popravili situaciju u našem društvu“, ističe je Zeljković.

Tokom 2017. godine vođeno je 148 unutrašnjih istraga

U izvještaju o radu Uprave policije MUP-a KS za 2017. godinu  navode da je tokom 2017. godine vođeno 148 unutrašnjih istraga. 

„Za 133 predstavke je data saglasnost da se sprovedu unutrašnje istrage, za 191 predstavku da se izvrše provjere i prikupi dokumentacija, za 75 da nema osnova za provođenje unutrašnjih istraga, za devet da se pripoje ranijim spisima, dok je osam predstavki donesena odluka o nenadležnosti. Okončano je 114 unutrašnjih istraga, među kojima u 41 slučaju nije bilo dovoljno dokaza, 36 predstavki je osnovanih, 30 neosnovanih, u četiri slučaja istraga je obustavljena, u dva slučaja se od istrage odustalo, dok je u jednom slučaju istraga okončana ocjenom oslobađajuća“, zaključeno je u Izvještaju.

(Adin Šabić, Interview.ba)