srijeda, 14 Februar 2018 10:20

Trump u Bijeloj kući priredio prijem povodom mjeseca historije Afroamerikanaca

Američki predsjednik sinoć je u Bijeloj kući priredio prijem povodom obilježavanja mjeseca historije Afroamerikanaca, prenosi USA Today.

Trump je hvalio građanski pokret koji je „podigao svjesnost naše nacije i učinio nas pravednijim, jednakim i slobodnijim“.

-To je san naše nacije, da svaki građanin, bez obzira na boju, vjeru ili porijeklo može uspjeti i živjeti. Znam da ova vizija slobode, jednakosti i digniteta živi u srcu svakog američkog patriote. Kao što su se mnogi Afroamerikanci kroz historiju borili i žrtvovali za slobodu, mi danas moramo uraditi svoj dio da tu viziju ostvarimo za svakog Amerikanca – rekao je Trump.

Njegovo obraćanje u Bijeloj kući je označilo promjenu u tonu u odnosu na vrijeme rasnih sukoba i demonstracija prošle godine, kada su ga optuživali da potiče retoriku podjela. Činilo se da Trump brani rasiste koji su protestirali u Charlottesvillu. 

-Borci za prava Afroamerikanaca su izvukli najbolje iz SAD pozivajući sve nas da živimo po kredu i istini da smo svi pred Bogom jednaki – rekao je, između ostalog, Trump.

 

 (FENA, Interview.ba)