četvrtak, 08 Februar 2018 15:26

MIŠLJENJA Tako ti je mala moja kad glasa Bosanac…

Pola godine pred nove izbore pravo je vrijeme da se zapitamo: koliko naš glas košta?

Foto: Interview.ba

Piše: Dženana Alađuz

 

Vrijednost glasa zavisi najprije od geografske lokacije glasača. Što siromašnija opština u kojoj živiš, manje su nas spremni podmititi. Nekad su spremni dati mito samo u robi. Sumnjivog kvaliteta naravno, uz prateći vizuelni materijal od kojeg ti se tako stisne želudac da ne možeš ni pojesti taj tops…Ko zna koja je razina šećera u krvi onom narodu Krajine – koliko li je samo topsova SDA podijelila u paketima od 2014. do danas… Znate onaj njihov standardni lowprofile paket podrške budućim glasačima - kafa, šećer, sok, tops i Bakirova slika?

Ako je vjerovati narodu iz Bosanskog Grahova, kao jednoj od najsiromašnijih opština, sa minimalnim uticajem na političkoj sceni, njima stranke nude po vreću brašna za glas; dok u sarajevskoj opštini Vogošća neće da čuju o “dogovoru “ bez minimalno 100 KM maraka u kešu. Pričale su mi žene da u posebno napetim izbornim godinama postoje sela u kojima porodicama znaju biti ponuđene i veš mašine! Hej veš mašine moj brate… Da se razumijemo, toj zavisti i tim svjetlacima u očima pri pomenu veš mašine može se čuditi samo onaj ko nikad nije sišao sa sarajevskog asfalta na potezu Marin dvor – Vječna vatra.

 

Diskonektuj se s neta, odjavi se sa chata…

 

Poznavanje online marketinga također može povećati vrijednost glasa. Iako savremeni pjesnik savetuje da se skinemo s Face-a i okanemo My space-a jer “veza preko veze mi opasno smeta” niko ne sankcioniše prodaju glasova putem interneta.

Ako je vjerovati iskustvima sa prošlih izbora 2016, o kojima je pisala i Al Jazeera, prosječna tarifa je od 25 eura pa više. A možeš dobiti i porodični popust:

“Među stotinama oglasa na portalu za kupovinu i prodaju nalaze se i oni kojima se trguje glasovima za lokalne izbore. Na portalu za prodaju se oglasi nude po cijenama od po 10 maraka, odnosno pet eura, ali se prodaju i po cijeni od 100 maraka, odnosno 50 eura.

Osoba čiji je identitet poznat redakciji tako svoj glas prodaje za pedeset maraka, odnosno 25 eura. Ukoliko glasa cijela porodica, kaže, cijena može biti i niža.Ta osoba je novinarki kazala da može prikupiti najmanje osam glasova za prodaju. U slučaju da se svih osam glasova prodaje zajedno, cijena je 40 maraka, odnosno 20 eura po glasu...”

Pola godine pred nove izbore pravo je vrijeme da se zapitamo: šta mogu kupiti za tih 40 maraka?

Novi audi kao novi predsjednik? Sumnjam. On košta 200.000 KM minimalno.

Kuću na Poljinama kao Bakir, Zlatko...? Nešto ne vjerujem.

Skijašku sezonu svake zime kao Željko i Kazazović…? Tanko, ministarske pozicije za instruktore skijanja su zaista rijetke.

Bar stančić u Dubrovniku? Svoj sopstveni univerzitet? Novu karijeru u penziji? Toranj sa i bez rotacije?

Ne, ne i ne…

Pola godine pred nove izbore pravo je vrijeme da se zapitamo: od čega ću živjeti naredne 4 godine?

Sa 40 KM provjereno možeš kupiti 40 topsova. I da jedeš samo jedan dnevno, ostaje ti 1420 dana u 4 godine da jedeš…ništa. U redu je podržati domaće. Stvarno jeste. Zaista. Odlična mantra za 1420 dana do narednih izbora.