utorak, 06 Februar 2018 13:35

Jusko nakon sastanka s Turcima: Prvo studija izvodljivosti pa onda model finansiranja brze ceste

Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko održao je sastanak s predstavnicima Republike Turske, predvođenim zamjenikom generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske Mehmetom Tutasom o projektu brze ceste Sarajevo-Beograd.

Tema sastanka bio je nastavak aktivnosti na realizaciji najavljenog projekta izgradnje brze ceste Sarajevo – Beograd, na kojem su također prezentovani raspoloživi podaci u vezi sa obje trase saobraćajnice Sarajevo - Beograd. 

Jusko je rekao da je riječ o važnoj posjeti koja pokazuje da Turska želi što prije krenuti u realizaciju ovog projekta. Cilj sastanka je bio da se turska delegacija informiše o svim detaljima projekata kako bi mogla pristupiti izradi studije izvodljivosti. 

Danas se razgovaralo i o modelima finansiranja, ali je iz turske delegacije rečeno da će se tek naknadno utvrditi modeli finansiranja za oba putna pravca, odnosno da je još uvijek rano o tome govoriti.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc rekao je da je predsjednik Turske nakon prošlosedmičnog sastanka u Istanbulu sazvao se relevantne institucije i od njih zatražio da što prije započnu sa radom. 

Kako kaže, današnji sastanak je bio odlična prilika da se iz prve ruke prikupe sve relevantne informacije. Najavio je da će se u naredna dva dana ići u obilazak obje trase. 

Koc je ponovio da je preuranjeno govoriti o bilo kakvim modalitetima i finansiranju u ovoj fazi. Ističe da će se o finansiranju moći govoriti tek nakon što turska delegacija obavi studiju izvodljivosti. 

"Za Tursku je ovo regionalni socioekonomski projekat kojim želimo da damo na značaju razvoju ovog regiona. Veoma smo zadovoljni prezentacijom viđenja i strategija institucija", rekao je Koc. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Vlade Brčko distrikta BiH te javnih preduzeća za autoceste i ceste iz Federacije BiH i RS-a.

 

(Klix.ba)